Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ЦИФРИ – ЯК ЛАВИНА

Майже два тижні Україна перебуває в «жовтій» зоні, живе з певними правилами і заборонами, однак хворих не меншає. Учора в країні зафіксовано понад 11 тисяч нових випадків коронавірусної хвороби. Наразі нова хвиля набирає обертів. Медики кажуть, що інкубаційний період захворювання скоротився до 4-5 днів (раніше становив 8-10), а ось клінічна картина не надто змінилася: багато пневмоній та ускладнень.

До міста стосами надходять позитивні результати з обласної лабораторії, в багатьох захворювання підтверджується завдяки експрес-тестам, які роблять в амбулаторіях.

– Цей тиждень украй напружений, бачимо, що захворюваність різко зростає, – коментує «Подолянину» завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ. – Скажімо, лише вранці 30 вересня до міста надійшла понад сотня позитивних результатів. Щодо статистики, то з 23 до 30 вересня в місті додалося 175 нових хворих, із них 6 дітей, а в районі – 130, 14 з яких – діти. Тоді як за весь вересень було 340 хворих у районі та 512 – у місті. Сумний рекорд маємо щодо летальних випадків – за цей тиждень коронавірус відібрав життя в 14 зем­ляків, тоді як за весь вересень зафіксовано 30. До слова, жодного вакцинованого серед померлих немає.
Продовжують реєструватися випадки захворювання в Соколі, де сплах виник у Сокільському ліцеї імені С.Кротіка. Там було 14 по­зитивних випадків у навчальному закладі, крім того, виявлені хворі в сімейних осередках учнів і вчителів. І вірус продовжує поширюватися селом, за цей тиждень виявлено 5 нових хворих. Загалом у селах виявлено хворих: Ластівці й Довжок – по 11, Оринин – 8, Гуменці та Гаврилівці – по 6.

Спеціалісти наголошують, що лише дотримання протиепі­демічних правил і вакцинація мають бути в пріоритеті в кожного з нас. Усі вакцини, якими роблять щеплення, схвалені ВООЗ для екстреного застосування, захищають від важкого перебігу, ускладнень і смерті.