Четвер, 28 Березня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ПЕРЕСЛІДУЮТЬ НЕПОКІРНИХ?

Після закриття школи в с.Дерев’яне вісім її колишніх школярів захотіли навчатися в Рогізнянському ліцеї, а не в Китайгородському, куди їх запрошувало керівництво цього навчального закладу. І тепер мають проблеми.

Із початку вересня батьки цих діток добиваються, аби шкільний автобус підвозив їхніх школярів до ліцею в Рогізні, зверталися до керівництва громади, дійшли до голови обласної ради. На думку людей, якщо 26 школярів із Дерев’яного добираються спокійно шкільним автобусом до Китайгорода, то чому їхніх вісьмох мусять 4 кілометри підвозити власним транспортом до Вихватнівців, а звідти вже їхати рогізнянським шкільним автобусом. Утім останньою краплею людського невдоволення стали перевірки родин спецкомісією громади. Люди вбачають, що таким чином їх хочуть залякати, тому й звернулися до нашої редакції.
– Ми вже змирилися з тим, що нашу школу в селі Дерев’яне закрили не­законно, хоча на 1 вересня там назбирувалося 47 учнів, але дайте дітям, які залишилися, право вибору навчаль­ного закладу, – розповідає мати 5 дітей, мешканка с.Дерев’яне Надія ТОМАШЕВСЬКА. – Нас 5 мам, які хочуть, аби діти вчилися в Рогізнянському ліцеї, бо там ставлення хороше, харчування на високому рівні. Хоча дружина голови Китайгородської громади, вона ж директорка Китайгородського ліцею, особисто приїжджала до кожної з нас, запрошувала на навчання, але ж ми маємо право вибору. Після нашої відмови почалися перевірки сімей. Соцпрацівник, керівник відділу освіти, представник сільради ввійшли до складу комісії й тероризують нас. Приїхали до мене з перевіркою, але я до хати не пустила. Пояснила тим, що соціальної допомоги не отримую, живемо на зарплату чоловіка-військо­вого. На обліку як неблагополучні не стої­мо. Навпаки, діток моїх усі хвалять, донька-студентка Ольга посіла друге місце у Всеукраїнському конкурсі краси, син Сергій регулярно отримує медалі та грамоти. Чому я маю чужих людей пускати до хати? Ну, нас ще можна пояснити, бо багатодітна родина, а що перевіряльники забули в інших сім’ях, де по одній-дві дитини? І чому позапланова перевірка спрямована виключно на родини, які обрали Рогізнянський ліцей? Може, проблема в тому, що в Китайгородському не вистачає однієї дитини для повноцінного де­в’ятого класу, а мій дев’ятикласник міг би закрити цю дірку?
Думку Надії поділяє і її колега по нещастю, жителька с.Дерев’яне Світлана КАСАТКІНА, її син пішов до першого класу в Рогізну. Двоє старших дітей уже дорослі, працюють.
– Перевірка прийшла й до нас. Удома був чоловік і не впустив чужих людей до хати, – каже пані Світлана. – Йому почали погрожувати поліцією та камерами журналістів, і що наступного разу ввійдуть до хати і без його згоди. Що ж це робиться?
Аби дати відповідь на запитання жінок, «Подолянин» звернувся по коментар до начальниці управління освіти Китайгородської ТГ Світлани МАРИНЮК. Вона якраз була на плановій перевірці сімей у Рогізні, збиралася в Калачківці, а згодом за планом був Демшин.
– Підвезення школярів із села Дерев’яне здійснюється до найближчого ліцею, який розташований на відста­ні 10 кілометрів, і це Китайгородський ліцей, – пояснює Світлана Василівна. – А до Рогізнянського ліцею – понад 20 км.
Розповіла чиновниця і про перевірки сімей:
– У нашій громаді створена комісія, яка перевіряє проблемні сім’ї. Списки таких подають старости сіл. Те, що виявляємо, жахає: батьки не створюють належних умов для проживання і на­вчання діток. Люди з Дерев’яного кажуть, що перевірки спрямовані виключно на тих, хто обрав Рогізнянський ліцей, але це неправда. Бо перевіряли ми й родини, в яких діти відві­дують дитячі садочки.