Субота, 27 Квітня 2024 р.
8 Жовтня 2021

ПІДКРАДАЄТЬСЯ «ЧЕРВОНА» ЗОНА

Учора Україна перетнула межу 15 125 інфікованих за добу. За інформацією МОЗу, Хмельницька область, а також Житомирська, Чернівецька і Сумська ризикують потрапити до «червоної» зони.

Про суттєве збільшення хворих «Подолянину» розповіла завідувач­-ка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький облас­ний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ:

– За тиждень, із 30 вересня і на 13.00 7 жовтня, в місті маємо 209 нових випадків захворювання на ковід, 14 з яких – діти, та 119 – у районі, з них 6 дітей. На жаль, спостерігаємо високу смертність: за попередні 7 днів померли аж 16 людей, зокрема, вранці 7 жовтня – 49-річна жінка. Тоді як за весь вересень зареєст­ровано 33 летальні випадки, в серпні – 18, а в липні – лише 3. Бачимо, що новий штам частіше призводить до важких форм і смертельних наслідків. Люди помирають досить швидко. Трапляється, що ми отримуємо позитивний тест хворого, телефонуємо, аби внести необхідні дані, а з’ясовується, що людина вже померла.
До речі, продовжують хворіти діти, фактично в кожній школі є класи, які перебувають на самоізоляції. Чимало є хворих учителів, вихователів, особливо з району, де надто низький відсоток вакцинованих.

Власне, через стрімкий ріст захворюваності на ковід, два поверхи в міській лікарні знову перепрофілювали під ковідні. Медики, попри трива­лу і виснажливу пандемію, не втомлюються боротися з ковідом.
І вкотре закликають жителів Кам’янеччини не нехтувати правилами безпеки і обо­в’язково вакцинуватися. Бо прогнози фахівців теж не вселяють оптимізму. За «зеленим» сценарієм, до кінця року загальна кількість летальних випадків в Україні може вийти на показник 68 тис. осіб, за «жовтим» – 80 тисяч, за «чорним» – 92 тисячі. Це залежатиме від мутації вірусу, тривалості імунітету, карантинних обмежень і, звичайно, темпів вакцинації.