П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Жовтня 2021

ВІРУС СТАВ СИЛЬНІШИМ, ОБМЕЖЕННЯ – СУВОРІШИМИ

Медики виснажені, місць обмаль, хворих більшає і смертей, на жаль, також. Від початку пандемії ковід уже відібрав життя у понад 62 тисяч українців, фактично, стільки проживало у колишньому Кам’янець-Подільському районі. Як повідомив міський голова Михайло ПОСІТКО, сьогодні має відбутися засідання міської комісії ТЕБ і НС, на якому вирішать, чи повернуться у понеділок школярі до навчання і у якій формі, чи продовжать відпочивати на канікулах. Напружена ситуація змусила чиновників Хмельниччини вдатися до суворіших обмежень, які запрацюють в області вже із 23 жовтня.

БРАКУЄ ЛІЖОК І ГРОШЕЙ ВІД ГРОМАД

За інформацією завідувачки відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, від 14 до 21 жовтня (на 12.00) у міс­ті маємо 366 нових хворих на ковід, 25 із яких – діти, у районі – 206, із них – 20 дітей. Серед інфікованих – і двоє малюків до одного року. Померли 12 осіб.

– 16 жовтня додатково розгорнули 40 ліжок на площі кардіологічного відділення. Наразі маємо їх уже 120, заповнено 117. Окрім того, шістдесят троє кам’янчан лікуються в райлікарні. Киснем у нас забезпечено 65 ліжок, маємо 35 концентраторів, – коментує начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Медична система перевантажена, лікарям важко. Наразі дієвою є лише вакцинація від COVID, тож захистіть себе і близьких. Тим паче, що вакцин вистачає, щоденно працюють і пункти щеплень. До вже відомих, як-от ТЦ «Епіцентр К», колишній Будинок офіцерів, амбулаторії №№1, 4 та 6, вакцинуватися можна і в центрально­му від­діленні «Укрпошти» (вул.Соборна, 9), у вівторок і четвер, із 12.00 до 15.00. При собі мати паспорт. Якщо не маєте укладеної декларації із сімейним лікарем, то прихопіть ще й ідентифікаційний код.

Не на один десяток побільша­-ло ліжок і в КНП «БЦРЛ Слобідсько-­Кульчієвецької сільради». За потужністю, ця лікарня – одна з найбільших на Хмельниччині. Крім лікування хворих на ковід, працює вона у штатному режимі, аби пацієнти з іншими недугами теж могли отримати допомогу.

– Маємо 200 ліжок для хворих на ковід, 180 із яких наразі зайняті. Фактично всі недужі – киснезалежні, – розповів у коментарі «Подолянину» головний лікар Віталій ШЕВЧУК. – Якщо торік від ковіду лікува­лися близько сотні хворих, то нині – майже вдвічі більше. Медики не втом­люються воювати із вірусом, маємо ще місце, аби додатково облаштувати ліжка, вистачає й персоналу. Однак наразі мізкуємо над тим, де взяти ті ліжка, до кого звернутися по допомогу? Адже процедура закупівлі розтягнеться місяців на два. Тому прохання до всіх: менше ходіть у велелюдних місцях, не нехтуйте масками й антисептиками, бо вірус став сильнішим і підступнішим. Ті, хто не вірить у ковід, нехай приходять без маски волонтером у ковідне відділення.

Коронавірус виявився не єдиним головним болем для керів­ництва лікарні. Цього тижня заклад отримав повідомлення від КП «Міськтепловоденергія» про припинення теплопостачання. Через борг у понад 1,5 млн грн заклад, а разом з ним і сотні хворих, можуть залишитися без тепла. Підприємство вимагає у лікарні самостійно припинити теплопо­стачання з 22 жовтня та забезпечити доступ їхнього представ­-ника для опломбування засувок теплового вузла.

– 50 відсотків суми, необхідної для плати за енергоносії, виділяє Слобідсько-Кульчієвецька громада, оскільки вона – наш балансоутримувач і податок з доходів фізичних осіб наших працівників надходить у їхній бюджет, – продовжує Віталій Іванович. – Решту – а це 2,5-3 мільйони гри­вень – мають профінансувати інші тер­громади. Проте, крім Слобідсько-­Кульчієвецької та Жванецької громад, ніхто грошей не виділяє. Інші годують нас обіцянками. На словах погоджуються, що повинні профінан­сувати, а на ділі – досі ніхто цього не зробив. Слобідсько-Кульчієвецька громада виділила кошти, якими ми погасили борг за електропостачання, та він знову з’явиться, якщо фінансів і надалі нам не виділятимуть.
У випадку відключення опалення без тепла залишаться сотні хворих, проте ще страшніше уявити, що буде, коли відімкнуть електропостачання: хворі на ковід можуть померти без кисню, як й інші пацієнти, підключені до життєво необхідного обладнання.

ОБМЕЖЕННЯ СТАЛИ РАДИКАЛЬНІШИМИ

За інформацією Хмельницької ОДА, область опинилася на порозі «червоної» зони. Відповідно до рішення обласної комісії ТЕБ і НС, від суботи зможуть працювати продовольчі та непродовольчі ринки, заклади торгівлі (продовольчі та непродовольчі, кіоски, магазини, супермаркети, гіпермаркети), суб’єкти господарюван­ня, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе тощо), спортзали, фітнес-центри, басейни, а також заклади сфери послуг (перу­карні, салони краси), розміщення (готелі, хостели), культури, кінотеатри, але з дотриманням соц­дис­танції (1 людина на 10 кв.м) та за наявності у суб’єктів господарю­вання та їхніх працівників нега- тивного ПЛР-тесту, проведеного за 72 години, або документа, що під­тверджує вакцинацію від COVID-19 хоча б однією дозою вакцини (жовті сертифікати). Такі ж документи мусять мати і відвідувачі барів, ресторанів, кафе, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, кінотеатрів, закладів культури.