П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Жовтня 2021

КОРОТКЕ ЗАМИКАННЯ ІЗ ТРИВАЛИМИ НАСЛІДКАМИ

Мешканці будинків із вул.Гастелло, що у Мукші Китайгородській, із жахом згадують події 18 жовтня, підраховують збитки і дякують Богові, що всі залишилися живими. Через коротке замикання у них згоріли лічильники, чимало електроприладів, а в одному з помешкань виникла пожежа, на щастя, її швидко локалізували.

– Місцеві обрізали дерево, гілля якого впало на лінію електропере­дач, що й стало причиною коротко­го замикання і того, що лічильники ви­йшли з ладу. – Так пояснив причи­-ну аварії керівник Кам’янець-Подільського МРЕМ Георгій ГРУБІ. – Наступного дня наші спеціалісти увімкнули елект­роенергію для споживачів, замовили матеріали і за декілька днів змінили лічильники. Нашому підприємству завдали збит­ків на 151 тисячу гривень, постраждали 64 абонентів. Гос­подарі, котрі обрізали дерево, доводять, що не винні, але суд поставить крапку в цій справі.

А от постраждалі з вулиць Князів Коріатовичів та Гастелло мають кар­динально іншу точку зору. «Подолянин» їх застав біля злощасної черешні, через яку начебто й сталося замикання. Пані Вік­торія саме обходила сусідів із заявою до МРЕМ та сільської ради, аби створили робочу групу для реєст­рації наслідків і збитків від аварії.

– Електродроти теліпалися, як гой­далки, все горіло, стріляло, – згадує вона події понеділка. – Вогняна електрична куля котилася вулицею і вибухала біля однієї хати, другої… Ворота мої так хитало! Думала, що почався землетрус. Забігла в будинок, а там із розеток валить дим, глянула у вікно – в сусідів усе подвір’я в ньому… Наступного дня, коли ввімк­нули елект­роенергію, зрозуміла, що згоріли холодильник, телевізор і мік­рохвильовка.

Її сусід Володимир додає:

– У мене перестали працювати телевізор, пральна машина та дві люст­ри. Сьогодні поїхав прицінитися: «пралка» – 10 тисяч; простенький телевізор – 5; люстра моя колись коштувала півтори тисячі, а нині – вже дві. Найближчі сусіди залишилися без телевізора і котла, у тих, що подалі, згорів бойлер, в інших – телевізор і холодильник, нижче по вулиці – насос від котла. Є й такі, у кого вся побутова техніка в домі ремонту не підлягає. Словом, що було увімкнене – згоріло. У деяких сусідів проводка горіла у стінах. І потерпілих – десятки родин.
Кажуть, що сталося все через дерево. Але, на мою думку, це брехня. Сусіди дійсно пиляли гілля, та подивіться: на цьому боці від дротів немає жодного зрізу на черешні, дроти там не порвані. Деревина росла собі й нікому не заважала, проте 10 років тому трансформатор перенесли і цій жінці високовольтні дроти перекинули через подвір’я.

Доки розмовляємо, виходить і власниця черешні, пані Лариса. Зі слів сусідів розуміємо, що претензій до жінки вони не мають. Навпаки, готові свідчити і навіть оплатити їй адвоката, аби довес­ти, що вона не винна.

– Насамперед ні усного, ні письмового дозволу проводити лінію через мій город я не давала, – каже Лариса. – Чоловік мій, щоправда, дуже перечив цьому, іще тоді говорив, що це призведе до біди. Та я думаю: «Тимчасово. То хай буде». Це тимчасово затягнулося на понад 10 років і тепер я ще й якимось чином винною залишилася. Діти мої того дня зрізали гілля, порубали його і вже обідали вдома, коли почали лічильники горіти. Сусід якраз на городі порався і бачив, як горіти почало на стовпах від Князів Коріатовичів – і миттю перекинулося на Гастелло. Ми самі повибігали, почали гасити сусідську хату, а потім зро­зуміли, що димиться по всій вулиці.

Підтверджує ці слова і пан Володимир. Каже, що пилка затихла за 20-30 хвилин до аварії.

– Про що ми говоримо? Пилка вже давно не гуділа, як почули шум від електродротів, а згодом і побачили вогонь. Подивіться на електроопору – вона ж така похилена. От як впаде, то без людських жертв точно не обійдеться. Цього разу горіло так, як у фільмах жахів показують. Он та хата поруч взагалі була чорною. А біля неї газова труба проходить… Добре, що відразу приїхали пожежники, газова служба, поліція, працівники РЕМу. Дроти, лічильники змінили – і на тому все. Чи доб’ємося ми компенсації за зіпсовані електроприлади – не відомо.