Субота, 20 Квітня 2024 р.
29 Жовтня 2021

СЕЗОН КАМІНО ЗАВЕРШИЛИ В КАМ’ЯНЦІ

26 жовтня в пресцентрі міськради підбивали підсумки першого тестового сезону Camino Podolico – подільського відтинку міжнародних пішохідних маршрутів святого Якова (про Галину Аксьонову, першу туристку, яка пройшла цим маршрутом, «Подолянин» писав 25 червня ц.р.).

Нагадаємо, що за грантовим про­єктом УКФ від міської ради міста Бар на Вінниччині 250-кілометровий пішохідний маршрут зв’язав Вінницю та Кам’янець з 11 проміжними зупинками в багатьох містах та селах: тут і Жмеринка з Гніванню, і Маліївці з Віньківцями. Сезон триває з 25 квітня до 25 жовтня. Взимку цим Шляхом організатори радять іти лише на власний ризик. Маршрут позиціонують як культурний, а не паломницький, його можна долати весь або частково, пішки або на велосипеді (власне, з усіх втілювачів проєкту ним частково проїхався велосипедом ли­ше один). Організатори розуміють, що їхній маршрут – річ нішева, не для всіх. Але лише 2019 року європейськими дорогами Ка­міно пройшли 1052 українців.
Вони вибираються в Португалію, Швейцарію чи Іспанію, щоб пройти обраний шматок Шляху св. Якова. Отже, і в подільського Каміно будуть свої прихильники. Та вже є понад сотня.
Директор департаменту маркетингу та туризму Вінницької міськ­ради Олександр ВЕШЕЛЕНІ роз­повів, що хтось іде, хтось їде велосипедом, хтось бере із собою родину, хтось – собаку. Організатори кажуть, що маршрут – річ жива, весь час коригується згідно з побажаннями паломників. Оскільки самі вони його лише прокладали, мусять думати, як бути з ділянками, де пішохідний трек пролягає досить жвавою автомобільною трасою Т2305, що небезпечно для піших туристів. Чи яким чином ошляхетнити деякі ділянки, які влітку заростають кропивою та хащами. Всі, хто долає маршрут, так само, як і в Західній Європі, отримують атрибути мандрівки Шляхом: паспорт-креденсіаль для відміток та сертифікат проходження, так звану «компостелу».
Міський голова Михайло ПОСІТКО зазначив, що всі туристи, які прийшли до Кам’янця з сертифікатом проходження Шляху, матимуть можливість безкоштовно відвідувати міські музеї, а місто за­цікавлене в тому, щоб паломники залишилися тут на день, а ще краще – на декілька.
У деяких громадах Каміно Подоліко дав поштовх місцевим жителям для створення зелених садиб, адже туристична інфраструктура більшості зупинок на Каміно Подоліко все ще або в зародковому стані, або тільки розвивається. Та на всіх проміжних станціях уже є можливість безпечно заночу­вати, організатори лише просять бронювати житло заздалегідь.
А дізнатися, які умови проживання, чи які цікавинки чекають на шляху, можна на сайті проєкту (ca­minopodolico.net). Можливо, Ка­міно дасть нове життя садочкам і школам, які закриваються в багатьох селах за маршрутом: їх можна буде переобладнати у хостели для паломників. Новий сезон Каміно Подоліко відкриють у квітні, під час відкриття туристичного сезону в нашому місті.

Ірина ПУСТИННІКОВА.