Субота, 11 Травня 2024 р.
5 Листопада 2021

«МТВЕ» ВВОДИТЬ ЩОМІСЯЧНУ АБОНПЛАТУ

Починаючи з 1 листопада, КП «Міськтепловоденергія» вводить щомісячну плату за абонентське обслуговування для комунальних послуг із постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Відповідно, тепер плата за опалення і гарячу воду складатиметься із двох платежів – пла­ти за послугу відповідно до тарифу та плати за абонентське обслуговування. Водночас підприємство скасовує нарахування щоквартальних внесків за обслуговування та заміну загальнобудинкових теплових лічильників, оскільки ці витрати буде включено до щомісячної абонплати.
Новий вид оплати введено на виконання Постанови Ка­бінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування в розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг».
Фактично, плата за абонентське обслуговування – це витрати, які виконавець несе у процесі збуту та розподілу послуги між споживачами. Зокрема, таких, як витрати на роботу абонентської служби, контролерів, плата за банківські послуги. Відповідно, до абонентської плати включено витрати на укладання договорів з абонентами, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (в разі їх наявності в будівлі споживача) та інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням абонентів за індивідуальними договорами.
До плати за абонентське обслуговування не входять вартість повірки і ремонту квартирних засобів обліку води, а також обслуговування та поточного ремонту внутрішньо­будинкових систем. Ці послуги, як і плата за них, залишаються окремими.
Плата за абонентське обслуговування нараховуватиметься всім споживачам, з якими укладено індивідуальні договори про надання послуги з постачання теплової енергії та гарячої води. Наразі встановлено такі розміри щомісячної абонплати:
– у разі наявності в будівлі споживача вуз­ла комерційного обліку теплової енергії (загальнобудинковий лічильник) – 19,06 грн;
– у разі відсутності вузла комерційного обліку теплової енергії – 12,08 грн;
– гарячої води – 2,44 грн.

Пресслужба КП «Міськтепловоденергія».