Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2021

«ЧЕРВОНА» ЗОНА – БІЛЬША СУБСИДІЯ

Недавно департамент соцзахисту населення Кам’янець-Подільської міськради прозвітував, що з початком опалювального періоду 2021-2022 років автоматичний розрахунок субсидії зроблено для 7940 громадян Кам’янець-Подільської міської тергромади.
Однак цього тижня до редакції зателефонували декілька кам’янчан із запитанням: чому за жовтень отримали субсидію меншу ніж улітку?

По коментар ми звернулися до начальника відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї Інни КОМЕНДАЦЬКОЇ, яка пояснила:

– Справді, в деяких субсидіантів розмір став меншим. Річ у тому, що чинний порядок призначення житлових субсидій передбачає їх розрахунок, зважаючи на соціальні нормативи. Вони визначені відповідною постановою Кабміну.
Торік навесні, коли в Україні запроваджувався карантин, нормативи на житлово-комунальні послуги, зокрема на електроенергію, газ для приготування їжі, підігрів води, були збільшені на 50%. Ця норма запроваджувалася для підтримки населення, оскільки люди, будучи вдома, витрачали більше ресурсів, при цьому їхні доходи скорочувалися.
Згодом у серпні Уряд своєю постановою продовжив дію збільшених нормативів на житлово-комунальні послуги, але для регіо­нів, які опиняться в «червоній зоні». Оскільки Хмельниччина перейшла в «червону» зону 30 жовтня, вже після розрахунку субсидії на жовтень без підвищених норм, тому до уваги бралися соціальні норми, визначені постановою Кабміну. Відповідно, розмір субсидій став меншим.
Але субсидіантам не варто хвилюватися. Під час рохрахунку субсидії на наступний місяць, який буде зроблено за збільшеними соціальними нормами, вони отримають доплату за жовтень.
Коли наш регіон вийде з «червоної» зони, ми також зробимо перерахунок, опираючись на менші соціальні норми.
Додам, що опалювальний сезон триває з 16 жовтня по 15 квітня включно. Виплата субсидії здійснюється на банківський рахунок, або виплачується готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання. Громадяни, яким надається житлова субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг.
Додаткову інформацію щодо питань субсидії можна отримати за номерами: 067-314-65-72, 067-314-62-66.