Субота, 27 Квітня 2024 р.
19 Листопада 2021

ЛИСИ АТАКУВАЛИ МІСТО?

Кам’янчани вже, здавалося би, звикли до лісових туристів у місті. Лисиць неодноразово ба­чили на Руських, Польських філь­варках, у Старому місті, Зінь­ківцях. Усе ж, якими б сим­па­тичними вони не були, у біль­шості містян викликають неабиякий страх, адже відомо, що ці тварини є переносниками ска­зу. Особливо загострилася ситуація, коли люди почали зди­бати їх у центрі міста. Новина, що хитрунку бачили у центрі біля магазинів і дитячого садочка, вмить облетіла соцмережі.

Як би ми не боялися лисів, а законодавство на їхньому боці, бо стріляти в них на території НПП «Подільські Товтри» не можна, а на міських вулицях – і поготів. Не розуміють цього місцеві члени товариства мисливців і рибалок. І вкотре наголошують, що популяція лисиці перевищує всі норми: якщо на майже тисячу гектарів має бути лише одна голова, то в нас – 7- 8. Зрозуміло, що їжі їм не вистачає. Особ­ливо дається взнаки і хімічна обробка полів, бо винищуються всі миші, лисиці не мають на кого полювати, тому їх так манить місто із запахами з м’ясних магазинів і пекарень.

– Недавно йшли з сином і зди­бали лиса, який спокійненько ви­лазив з-під воріт колишньої дискотеки, що біля мотобольного поля. А якби дитина сама йшла? – обурюється голова районної організації УТМР Олександр ЮЗЮК. – Із нещодавніх випадків згадаю і той, як лис забіг до шкільної їдальні. Ви б хотіли, щоб ваша дитина обідала з дикою твариною?
Про села я взагалі мовчу. В яке не заїдь – скрізь скарги на стрімке зростання популяції лисів. Он, у Тарасівці за ніч 28 курей витягнули в бабці з курника. Замість бульйону і яєць старенька отримала справжній шок, бо цілий рік працювала, аби нагодувати хижаків. Їх стає все більше, і спасу від них немає.
Ще 20 жовтня подали документи на розгляд ОДА, аби дали дозвіл на регуляцію чисельності в заповідних зонах. Прикріпили звернення сесії Кам’янець-Подільської райради щодо необхідності отримання цього дозволу. А також протокол комісії з надзвичайних ситуацій Кам’янець-Подільської РДА, в якому також вказано на необхідність ліквідації осередків сказу. Адже в Бразі та Вихватнівцях зафіксовані випадки сказу лисиць. Подали навіть протокол Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо цього питання. Чекаємо результату. Але всі терміни минають, а відповіді області немає.
Розумію, що за кордоном лиси, косулі вільно ходять вулицями сіл і міст, але ж вони вакциновані, чі­повані. У нас літак розкидав пероральну вакцину. Але хто ж знає, чи та лисиця, яка живе у вашому дворі, її з’їла.

На щастя, в місті випадок сказу лисиці фіксували давно, ще 2002 року. Виявили її тоді в Старому місті. Нагадав про це начальник відділу безпечності харчових продуктів і ветери­нарної медицини Держпродспоживслужби Василь ПАВЛІКОВСЬКИЙ. А також підтвердив, що пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проводила­-ся, є й план із відбору патмате­ріалу добутих лисиць під час полювання на наявність антитіл і природних маркерів, аби дізнатися, з’їли хижаки вакцину чи ні. Також Василь Анатолійович наголосив, що в обов’язки Держ­продспоживслужби, ветери­нарної служби входять щеплення, протиепізоотичні заходи, відбирання патматеріалу від загиблих тварин і контроль за утилізацією трупів. Утилізацію ж проводять органи місцевого самоврядування. Щодо регуляції чисельності тварин додав, що спецдозвіл на територіях НПП має дати департамент екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА. Але й він дасть дозвіл на регуляцію червоної лисиці тільки в мисливських угіддях, а не на території міс­та. Будь-яке використання вогнепальної зброї за 200 метрів від населеного пункту заборонене.
І що робити?