П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
26 Листопада 2021

МАЄМО СПАД, АЛЕ ТІШИТИСЯ ЩЕ ЗАРАНО

Цього тижня експерти констатують початок спаду захворюваності в Україні, що не може не тішити, але підкреслюють, що підстав розслаблятися немає.

На Кам’янеччині захворюваність також іде на спад. За інформацією завідувачки відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, від 18 до 25 (за станом на 12.00) листопада в місті зареєстровано 330 нових випадків захворювання на ковід (минулого тижня було 436), 30 із яких (9,5%) – діти, а в районі – 217 (було 203), з яких 15 (7,5%) дітей. Через ускладнення ковіду померли 19 земляків: 12 – із міста, 7 – із району.

– Фіксуємо захворювання і серед людей, які отримали щеплення від ковіду. За станом на 24 листопада, таких є 862 особи, 37 з яких госпіталізовано до лікарні (0,5%). Тобто, відсоток госпіталізації вакцинованих є досить низьким, і переважно вони хворіють у легкій формі, – пояснює Алла Вадимівна. – На жаль, маємо вісім летальних, зокрема, три людини отримали дві дози вакцини, і після цього минуло більше як 14 днів. Вони мали би бути захищеними, але питання, чому так сталося, залишається відкритим. Інші померлі встигли вакцинуватися лише однією дозою, в міжвакцинальний період підхопили вірус та занедужали. Часто мене запитують, після яких вакцин люди найчастіше хворіють. Бачимо, що питома вага вакцинованих, які захворіли, йде тотожна до кількості вакцинованих людей певним курсом.
Щодо повторних випадків захворювання на ковід, то їх є близько пів сотні. Чимало людей перехворіли минулої осені й навесні, а також у першу хвилю – в травні-червні.
Нині циркулює інший штам вірусу. Казати про те, що виробляється стійкий імунітет після перенесеного захворювання, теж поки немає як, бо все ще тривають наукові дослідження у світі. Поки вчені не можуть вивести закономірності епідеміологічного процесу при коронавірусній інфекції.
Вірус дуже дивний. Він не послаблює своїх властивостей протягом майже двох років. Зазвичай, якщо починається епідемія, то з часом будь-який патогенний мікроорганізм слабшає. А цей вірус веде себе незакономірно, непередбачувано, не так, як ми звикли.

У коментарі для спільноти «Коронаві­рус інфо» лікар-анестезіолог Сергій Дубров із Києва з упевненістю сказав, що рівень смертності безпосередньо залежить від рівня вакцинації населення. Якщо подивитися статистику Ізраїлю чи провідних європейських країн, де понад 60% вакцинованого населення, то кількість летальних випадків там значно нижча, ніж в Україні, де менше як 30% повністю вакцинованих громадян. Вакцинація значно знижує рівень госпіталізацій та смертності. Це прослідковується на прикладі Великої Британії, яка вже багато тижнів перебуває у списку лідерів за рівнем захворюваності, однак має низький рівень смертності.