Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Грудня 2021

БЮДЖЕТ: НАША РАДА НЕ ГОДНА ДАТИ РАДИ

Два дні – 22 і 23 грудня – скликалися засідання сесії міськради (все тієї ж 16-ї, яка розпочалася у вересні) для ухвалення основного фінансового документа міста. Проте попри стислі терміни – бюджет треба ухвалити до 25 грудня – вкрай необхідної для життєдіяльності міста по­дії не відбулося. Спробуємо пояснити, чому так сталося, і що тепер чекає на Кам’янець-Подільську тергромаду.

На засіданні 22 грудня кількості присутніх народних обранців на кворум вистачало, але зареєструвалися всього 17 депутатів, отже, сесія була не­повноважною. До роботи не взялися, але заслухали декілька виступів.
Сергій САМСОНЮК укотре виголосив пропозицію про позачергову сесію і запитав про долю поданих проєктів, зокрема, і щодо секретаря міськ­ради. За його словами, є іні­ціатива і 23 підписи депута­тів для кандидатури Андрія БОЙКА.
Ірина ШЕЛЕПНИЦЬКА повідомила, що наразі за рішенням Печерського районного суду м.Києва прокуратура про­водить обшуки в помешканнях голови правління ПАТ «Гіп­совик» «свободівця» Володимира ПОСТОВОГО та на підприємстві. «Свободівці» вважають дії правоохоронців політичним тиском на одного з авторитетних кам’янчан із метою вплинути на позицію міського голови Михайла ПОСІТКА.
Виступали і мешканці грома­ди. Жителі будинку на вул.Князів Коріатовичів, 7 скаржили­ся на погіршення стану їхніх квартир через реконструкцію першого поверху.
Активісти з Довжка нарікали на відсутність двірників, регулярного вивезення сміття, в тому числі ще тих дерев, які повалив літній буревій; один із військових поскаржився на ситуацію з виділеною для нього земельною ділянкою, а також закликав депутатів до взаєморозуміння та співпраці.
Десь посеред цих виступів раптово і без пояснень сесійну залу покинув міський голова. Депутати декілька хвилин посиділи на самоті, а потім почали розходитися – сесія ж так і не набрала повноважень. І тут повернувся мер, який, виявляється, в той момент на прямому скайпзв’язку укладав меморандум про співпрацю з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, адже Кам’янець обрано пілотним для реалізації одного з проєктів цього товариства в галузі переробної промисловості та логістики.
Також міський голова повідомив, що напередодні в Києві мав зустріч із представниками Європейської комі­сії, результатом якої став контракт на 1 млн євро грантових коштів для проєкту, що передбачає капремонт приміщення міської друкарні та створення там Центру підтримки малого й середнього бізнесу.
23 грудня чергова спроба ухвалити головний фінансовий документ міста не вдалася. Зареєструвалися лише 13 депутатів. Депгрупа «Ми – кам’янчани» на сесію не з’явилася, окрім Майї ГУРСЬКОЇ. За поясненнями, які надійшли до відділу обслуговування міськради, більшість відсутніх депутатів були у відрядженні або мали виробничу необхідність перебувати на роботі.

Згідно з Бюджетним кодексом, ухва­лити місцевий бюджет мали до 25 груд­ня. Чим загрожує нинішня ситуація нашій громаді, пояснила начальни­ця фінуправління міськради Оксана ГУТ:
– Місту доведеться жити за системою, коли в місяць витрати не повинні перевищувати суму 1/12 від бюджету 2021 року. А це – 66,5 млн грн. Але лише на зарплату бюджетникам і енергоносії в місяць потрібно 68,7 мільйонів.
Тобто, на інші потреби громади – харчування, закупівлю медикаментів, шкільний автобус, виплати пільг і допомог, програму підтримки спорту, прибирання, розчищання та посипання доріг і решту витрат, необхідних для життєдіяльності міс­та, грошей не вистачатиме.