П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Грудня 2021

ЖІНОК ЗАПРОШУЮТЬ ДО ВІЙСЬККОМАТУ

Міноборони затвердило перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов’язковий облік військовозобов’язаних. Відповідний наказ став чинним 17 грудня.

Перелік містить 35 фахових напрямів, кожен з яких, по суті, представляє десятки окремих спеціальностей господарської діяльності: від громадського харчування, юриспруденції та економіки й аж до видавництва і поліграфії. Словом, до переліку ввійшло чимало професій, зокрема медики, фармацевти, юристи, програмісти, соцпрацівники, журналісти, музиканти тощо. По роз’яснення звернулися до військового комісара Кам’янець-­Подільського районного територіального центру комплектування та соціа­льної підтримки полковника Володимира ВОЗНОГО:

– Жінки віком 18-60 років, які мають фах, споріднений із відповідною військово-обліковою спеціальністю, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Перелік спеціальностей, по одержанні яких придатні до військової служби жінки перебувають на військовому обліку, такий: медичний; зв’язок (телефоністи, телеграфісти, радисти, радіотелефоністи, радіотелеграфісти, радіометристи, радіомеханіки, радіооператори, телеграфна механіка, фототелеграфісти, фоторадіотелеграфісти); обчислювальна техніка (техніки, майстри, механіки, оператори); оптичні та звукометричні засоби вимірювання і метрології (техніки, майстри, метеоспостерігачі, гідрометео­спостерігачі); картографія, топогеодезія, фотограметрія і аерофотослужба (фотограметристи, фотолаборанти, оператори, майстри, гравери, топогеодезисти, цинкографи, теодолітники); поліграфія (гравери, цинкографи, майстри поліграфічних машин); кінорадіомеханіки.
Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть бути прий­няті на службу за контрактом і службу у вій­ськовому резерві лише в добровільному порядку.
Після прибуття жінка отримує направлення для проходження військово-лікарської комісії у Кам’янець-Подільському РТК і СП. Після проходження ВЛК пишеться заява на видачу військово-облікового документа.

Для тих, хто ухилятиметься, передбачена адмінвідповідальність, тобто штраф – від 850 до 1700 грн. Роботодавець має контролювати наявність документів про перебування на військовому обліку в тих, які вже працюють, та в новоприйнятих працівниць. За сприяння ухилянтам роботодавець теж має сплатити штраф – від 5100 до 8500 грн.