Четвер, 18 Квітня 2024 р.
6 Січня 2022

Є ПРОСВІТ, А ЧИ НАДОВГО?

Попри те, що статистика захворюваності на ковід починає зменшуватися, експерти прогнозують, що хворих може побільшати вже після Різдва. Та й новий штам «Омікрон», який блиска­вично розповсюджується, не сидить без діла, а починає наступ. За станом на 28 грудня, в Україні виявлено вже 5 нових випадків.

Як повідомляє завідувачка відді­лення організації епіддосліджень Ка­м’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ, від 29 грудня і до 5 січня (за станом на 11.00) у місті зареєстровано 87 нових випадків захворюван­ня (минулого тижня було 82), 9 із яких – діти, зокрема і 2-місячне немовля. А в районі хворих цього тижня побільша­ло – 64, з яких 6 дітей (було 38). Померли 3 жителі міста та 2 – району.

– Судячи з цифр, захворюваність наразі перебуває на низькому рівні й відповідає всім показникам «жовтої» зони, – коментує Алла Вадимівна. – Рівень госпіталізацій коливається в межах близько 30 осіб на 100-тисяч населення і продовжує щодня знижуватися. Як і кількість хворих, котрі потребують кисневої терапії. Власне, через суттєве зменшення хворих ухвалено рішення закрити ковідне стаціонарне відділення в міській лікарні. Хворих, котрі підлягатимуть госпіталізації, везтимуть до БЦРЛ Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради.
Але, попри оптимістичні дані, не слід не­хтувати протиепідемічними правилами. Зустрічайте Різдво безпечно, аби COVID-19 не зіпсував настрою.

До речі, в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років. Отримати її можна через 6 місяців після другої дози вакцини. Для бустерних доз перевагу надають м-РНК-вакцинам (Moderna або Comirnaty/Pfizer). За їх відсутності, дозволено зробити щеплення іншою вакциною.