Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Січня 2022

МАРНІ НАШІ СПОДІВАННЯ…

Якщо кам’янчани сподівалися, що продовження роботи 16-ї сесії міськ­ради 4 січня принесе довгоочікуване ухвалення міського бюджету на 2022 рік – то даремно. Якщо виборці вірили, що народні обранці мають бажання домовитися і спільно працювати на благо громади – також даремно. Марні сподівання і на те, що нам ніколи не буде соромно за той вибір, який ми зробили восени 2020 року на місцевих виборах. Роздивляючись бюлетені, всі хотіли якнайкраще, а вийшло як завжди…
На відміну від попередніх спроб організувати роботу сесії, які не вдавалися через відсутність кворуму, у вівторок депутатів було достатньо для роботи.

МЕР ПОСКАРЖИВСЯ ПРОКУРОРУ

На початку засідання слово взяв місь­кий голова Михайло ПОСІТКО, який зачитав текст своєї заяви в правоохоронні органи, адресованої як керівникам місцевих підрозділів, так і міністру внут­рішніх справ Денису Монастирському та генпрокурорці Ірині Венедіктовій.
У заяві йдеться про те, що 31 грудня він не зміг потрапити на комунальне під­приємство «Міськтепловоденергія», де збирався представити нового керівника ПОХИЛКА Олександра Леонідовича, висловив занепокоєння тим, що стратегічно важливе підприємство наразі є непідконтрольним міській раді, і, на його думку, здійснюється рейдерське захоплення комунального майна.
Нагадаємо, що 15 грудня Михайло Посітко розірвав контракт із керівником КП «Міськтепловоденергія» Валерієм ГОРДІЙЧУКОМ. Свої аргументи він виклав на пресконференції для журналістів (див. «Подолянин» від 17 грудня» 2021 р.), керівництво КП «МТВЕ» мало інше бачення ситуації, яке повідомило журналістам на брифінгу (див. «Подолянин» від 24 грудня»). Обидва погляди на одне звільнення знову пролунали на сесії. Як і думка нового члена керівного складу підприємства – Сергія САМСОНЮКА, депутата від «Слуги народу», якого Валерій Гордійчук встиг взяти на роботу і призначити виконувачем обо­в’язків гендиректора підприємства.

ПРО «ЗОЛОТІ ВЕРБИ»

Після того, як Михайлу Посітку і Олек­сандру Похилку не вдалося потрапити на підприємство, вони 31 грудня записали відео у пресцентрі міськради, де мер повідомив кам’янчанам про новопризначеного директора. Олександр Леонідович дуже туманно обмалював деталі своєї біографії, але те, що він має відповідний фах і досвід роботи в теплоенергетиці, було зрозуміло. І те, що він немісцевий, також.
Не полінився глибше зануритися в попередню діяльність призначеного мером керівника Сергій Самсонюк. Посилаючись на дані з відкритих джерел, він дійшов висновку, що досягнення Похилка сумнівні. Сказав, що той нібито був притягнений до кримінальної відповідальності за відчуження майна ВАТ «Сумиобленерго» і піддав сумніву позитивність роботи Олександра Леонідовича на держпідприємствах «Зоря-Машпроект» і «Калуська ТЕЦ-Нова».
Також депутат натякнув міському голові на помилки в процесі розірвання контракту з Гордійчуком: мовляв, звіль­няли директора, а він насправді генеральний директор, а ще звільняти людину, яка перебуває на лікарняному, протизаконно.
Але мер виступ назвав поглядом депутата і зауважив, що недавно Олександр Похилко успішно пройшов спец­перевірку, бо претендував на керівницт­во одним із підприємств Укроборонпрому.

ПРОФСПІЛКА ХОЧЕ ЯСНОСТІ

Перед депутатами також виступи­ли чле­ни профспілки працівників КП «Міськ­тепловоденергія», текст їхньої заяви оприлюднений на сторінці підприємства у фейсбуку. Зокрема, там ідеться:

«Звертаємось із вимогою припинити створення нестабільної ситуації на стратегічному підприємстві, яке забезпечує життєдіяльність міста.
Насамперед звертаємося до міського голови як гаранта забезпечення правопорядку в місті. Нині склалася нездорова ситуація на підприємстві. На сьогодні в законний спосіб ще не звільнено генерального директора КП «МТВЕ» Валерія Гордійчука. Він наразі перебуває на лікарняному. Розпорядження щодо його звільнення знаходиться в процесі оскарження в Кам’янець-Подільському міськрайонному суді, а обов’язки гендиректора виконує Сергій Самсонюк.
Призначення нового гендиректора може призвести до нерозуміння працівниками підприємства законності надання нових розпоряджень і наказів, до розбалансування роботи та взаємодії структурних підрозділів підприємства і, як наслідок, викликати соціальний вибух усередині колективу».

ДІЙШЛО І ДО БІЙКИ

Cпроба приступити до голосування що­до бюджету знову виявилася невдалою. Опозиція пропонувала проголосувати за медицину та освіту, а далі – ні, поки мер не виконає вимоги біль­шості депутатів закрити цю сесію, скли­кати позачергову, на порядок денний якої винести і бюджетні питання, і ті, які пропонувала опозиція. Також меру порадили не боятися висловлення йому недовіри, адже він зможе звернутися до суду.
Врешті міський голова оголосив перерву і пішов до свого кабінету. Деякі з депутатів та їхні одіозні помічники спробували силою ввірватися до прий­мальні. Прибула поліція та швидка.
Пізніше «свободівці» оприлюднили заяву, де звинуватили колег з опозиції в нанесенні тілесних ушкоджень помічникам депутата від ВО «Свобода», пошкодженні дверей приймальні міського голови, і висунули вимоги швидкого розслідування цих фактів, а також пуб­лічних образ на адресу міського голови та депутатів-«свободівців».