Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Січня 2022

КОВІД: ЗНОВУ Б’ЄМО РЕКОРДИ

Про блискавичне поширення нового штаму «Омікрон» свідчать цифри: в Україні на вчора, 27 січня, зафіксовано 32 тис. 393 нових хворих, на Кам’янеччи­ні захворюваність зросла щонайменше вдвічі.

РОЗГОРТАЮТЬ ЛІЖКА

Як повідомляє завідувачка відділення організації епіддос­ліджень Кам’янець-Подільсь­кого райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ, від 20 до 27 січня (за станом на 12.00) у місті зареєст­ровано 715 нових випадків захворювання, 95 із яких – діти (минулого тижня було 324, з яких 26 дітей). У районі – 322 хворих, із яких 37 дітей (було 137, із них 11 дітей). Померли 6 жителів із міста та 2 – з району.

– Спостерігаємо різкий сплеск захворюваності на ковід, – коментує Алла Вадимівна. – Нові темпи поширення вже побили рекорд за жовтень 2021-го, коли фіксували 280 нових випадків за добу. Багатьох виявляють сімейні лікарі за допомогою експрес-­тестів.

За словами директора КНП «БЦРЛ Слобідсько-Кульчієвецької сільради» Віталія ШЕВЧУКА, на 27 січня в стаціонарі пе­ребу­вають 130 хворих:

– Якщо в попередню хвилю до лікарні діти практично не потрапляли, то цього разу 5% госпіталізованих – діти. У більшості з них висока температура, скарги на біль у горлі та головний біль. А 90% госпіталізованих потребують кисню, і це переважно літні люди. Наразі хворі на ковід у нас лікуються в трьох відділеннях, днями буде відкрито ще одне, адже хворих більшає, – пояснив Віталій Іванович.

ВПРОВАДИЛИ ДИСТАНЦІЙКУ ДЛЯ ВСІХ, КРІМ САДОЧКІВ

Власне через новий ковід­-ний спалах учні місцевих шкіл із 26 січня і до 4 лютого (включно) навчаються вдома. На дистанційне перейшло й позашкілля. Очно залишилися навчатися лише садочки. Відповідне рішення було ухвалено ще вранці 25 січня на засіданні міської комісії ТЕБ і НС.

– Бачимо різкий ріст захворюваності на ковід, – зазначив під час засідання начальник управління освіти і науки міськради Сергій МЕЛЬНИК. – Орієнтовно з середи, 19 січня, темп наростає. Якщо на п’ятницю у школах були відсутні 28% дітей, то на вчора – 33%. Із них через хворобу близько 2000 учнів, адже якщо в класі бодай один учень має підтверджений ковід, весь клас переходить на дистанційне навчання. На вечір 24 січня ковід діагностовано у 85 дітей, а сьогодні, 25 січня, вранці додалося ще три дитини. Бачимо ріст захворюва­ності й серед педпрацівників. За станом на вчора, недужав 51 учитель, сьогодні збільшилося ще на 10, тобто 61 учитель має підтверджений ковід. Найгірша ситуація щодо захворюваності в НВК №14, де на дистанційному навчанні 14 класів, та в НВК №9, де учні 9 класів навчаються вдома. Майже в половині міських шкіл відсутні 35-39% учнів.

Щодо шкіл району, то відомо про перехід на дистанційне навчання учнів Орининської тергромади. Фахівці впевнені: наразі лише вакцинація та протиепідемічні правила здатні захистити від ковіду. А щоб стимулювати українців, уряд уже підготував приємний сюрприз для вакцинованих українців віком 60+. Із 24 січня за кошти програми «єПідтримка» вони почали купувати будь-які ліки в аптечних закладах та інтернет-аптеках. Єдині умови, щоб на момент купівлі ліків людині вже виповнилося 60 років, за кошти програми можна купувати виключно лікарські засоби, а не будь-які інші товари, що є в аптеці.
Також цього тижня президент України озвучив, що за бустерну дозу українці знову отримають приємний бонус – 500 грн. В уряді ж розглядають можливість розширити програму «єПідтримка» на освітні послуги для підлітків та оплату комунальних послуг.