П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2022

«ОМІКРОН» – ЯК НА ДРІЖДЖАХ

Коли днями оприлюднили, що новий штам «Омікрон» уже у найближчі тижні вражатиме по 40-60 тисяч українців за добу, більшість із нас сподівалися, що до такого не дійде. Однак учора цей прогноз почав справджуватися – на третє лютого зафіксовано 39 тис. 620 нових випадків COVID-19.

За минулий тиждень кількість нових випадків зросла на 75%, госпіталізацій – на 34%, а ось летальність зменшилась у 4 рази: 0,5% проти 2%, які були на початку «Дельта»-хвилі.
На Кам’янеччині хворих дедалі більшає. Приріст фіксуємо вже не один тиждень поспіль. Як повідомляє завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ, від 27 січня і до 3 лютого (за станом на 12.00) у місті зареєстровано 976 нових випадків захворювання, із яких 120 – діти, що становить 12,3% (минулого тижня було 715, з яких 95 дітей). У районі 407 хворих, із яких 54 дитини, тобто 13,3% (було 322, із них 37 дітей). Померли 2 жителів із міста та 6 – із району.
За словами директора КНП «БЦРЛ Слобідсько-Кульчієвецької сільради» Віталія ШЕВЧУКА, на 3 лютого в ста­ціонарі перебувають 139 хворих, 8 з яких – діти.

– Ми вже розгорнули 200 ліжок, і, в разі потреби, наша лікарня, яка є опорною, може прийняти 260 хворих. Наразі до піку не дійшли й бачимо, що хворих більшає, пояснив Віталій Іванович.

В управлінні охорони здоров’я міськ­ради повідомили, що з 1 лютого міська лікарня знову поновила госпіталіцію пацієнтів із ковідом. У перший день до лікарні потрапили 23 пацієнтів. Наступного дня госпіталізували ще 31 людину. Тобто, як бачимо, захворюваність зростає. Найбільша кількість хворих, яку може прийняти міська лікарня, – 170. Штам «Омікрон», який поширюється блиска­вично, вражає дітей. В Україні з початку року кількість госпіталізованих дітей зросла втричі. Тому фахівці наголошують, що дітям від 12 років дозволене щеплення проти COVID-19. Як свідчать дослідження, вакцина «Comirnaty» від «Pfizer» на 93% ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12-18 років. Окрім захисту від ковіду, уряд підготував і приємний бонус. Підлітки від 14 років зможуть отримати гроші за вакцинацію з «єПідтримкою» і, крім стандартних цілей: на спорт, кіно, театри, подорожі, витратити їх на освітні курси, спортивні товари, шкільне приладдя і канцто­вари.
А вчора на засіданні міської комісії ТЕБ та НС розглядали питання, чи відправляти в понеділок дітей до школи, чи залишити на дистанційному. На вчорашній день підтверджений ковід зареєстровано в 101 вчителя та 214 школярів. Тому, на думку епіде­міологів, дистанційне навчання ло­гічно продовжити, аби загасити вогонь, а не підкинути туди хмизу. До цієї думки в «білій хаті» дослухалися і продовжили дистаційне до 11 лютого.