Четвер, 25 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2022

Віолета ЛАБАЗЮК: «НАША ГОЛОВНА МЕТА – ЩОБ УСІ ГРОМАДИ ЗА ПОТРЕБИ СКОРИСТАЛИСЯ ПРОГРАМОЮ «ПИТНА ВОДА ХМЕЛЬНИЧЧИНИ»

Проблеми з питною водою відчувають немало сіл області. Екологи констатують: її рівень падає, а якість погіршується. Водночас саме від якості води, яку ми вживаємо, великою мірою залежить стан нашого здоров’я.

Забезпечити людей якісною питною водою – це одне з пріоритетних завдань на державному та регіональному рівнях. На Хмельниччині ситуація з водопровідними та каналізаційними мережами в населених пунктах області залишається критичною. Централізоване водопостачання наявне в 478 населених пунктах. Це, зокрема, 13 міст, 24 селища, а також 441 село. До слова, така кількість сіл складає 31% від їхньої загальної кількості.
Упродовж минулого року голова Хмельницької обласної ради Віолета ЛАБАЗЮК разом із депутатами облради побувала майже в усіх громадах краю, і щоразу під час таких зустрічей жителі населених пунктів зверталися із проблемами щодо ремонту наявних чи будівництва нових водогонів.
Голова облради за участі депутатів та спільно з профільним департаментом обл­держадміністрації створили робочу групу з розробки проєкту обласної програми «Пит­на вода Хмельниччини» на 2022-26 роки.
У вересні минулого року, під час участі Віолети Лабазюк у Конгресі місцевих і регіо­нальних влад при Президентові України, міністр розвитку громад та територій Олексій ЧЕРНИШОВ доручив головам усіх рівнів рад, ОДА працювати над розробкою та прий­няттям місцевих програм із забезпечення населення питною водою. Уже в листопаді 2021 року ВРУ ухвалила в першому читанні проєкт Закону «Про загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода Украї­ни» на 2022-2026 роки», що дозволить реалізувати понад 1700 інфраструктурних об’єк­тів. За словами міністра, в Держбюджеті на 2022 рік на це виділено мільярд гривень.
Прийняття цієї державної соцпрограми разом із нашою обласною дозволить задіяти додатковий фінансовий ресурс для розвитку територій.
За підсумками засідань робочої групи було сформовано проєкт обласної програми «Питна вода Хмельничини» на 2022-2026 роки з трьома додатками. Згідно з рішенням членів робочої групи, в другий додаток, для залучення фінансового ресурсу з Держбюджету, включили об’єкти, вартість кожного з яких перевищила 10 мільйонів гривень.
У переліку пріоритетних проєктів для включення у фінансування державною програмою 13 об’єктів області.
У громадах передбачено капремонт водопровідних мереж, будівництво водогонів, водопроводів та очисних споруд каналізації, реконструкція каналізаційних очисних споруд, нові будівництва зовнішніх мереж водопроводів або систем водопостачання. Загалом на їх реалізацію планується залучити понад 660 млн грн із Держбюджету. Ще більше як 74 мільйони гривень мають профінансувати місцеві бюджети.
За таким самим принципом співфінансування 70/30 затвердили і перший додаток до програми «Питна вода Хмельниччини», в який включили 25 об’єктів на 2022 рік. Під програму, за наявності фінансового ресурсу, на 5 років з обласного бюджету передбачається 200 млн грн (по 40 мільйонів на рік). Перелік будівництв на кожен рік буде обговорюватися наприкінці поточного року впро­довж усіх років дії програми, а також при внесенні змін до бюджету.
Важливим під час обговорень цього переліку членами робочої групи було і те, що пріоритетною умовою для включення була добудова водогонів, які громади розпочали самостійно минулого року. Крім того, виділення обласного фінансового ресурсу першочергово необхідне тим громадам, які торік не отримали допомоги з обласного бюджету і не були включені до реалізації цієї програми.
Регіональну програму «Питна вода Хмель­ничини» на 2022-26 роки було прийнято одноголосно.
– Наша головна мета – щоб усі громади без винятку за потреби впродовж наступних років дії програми «Питна вода Хмельниччини» мали змогу отримати фінансову допомогу з обласного бюджету для забезпечення жителів своїх територій якісною питною водою, – зазначила Віо­лета Лабазюк.
Крім того, в рамках прийнятої програ­ми на наступних п’ять років розроблені проєкт­ні пропозиції на загальну суму майже 3 млрд грн. Безперечно, їхня реалізація, крім грошей обласного і місцевих бюдже­тів, потребує значної фінансової підтримки держави.

Ніна БЕРЕЗНЕВА.