П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Лютого 2022

Віолета ЛАБАЗЮК: «ПІДТРИМКУ ДРІБНИХ І СЕРЕДНІХ ФЕРМЕРІВ ПЛАНУЄМО ПРОДОВЖИТИ ЧЕРЕЗ ОНОВЛЕНУ ОБЛАСНУ ПРОГРАМУ ПІДТРИМКИ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ»

Голова обласної ради Віолета ЛАБАЗЮК взяла участь у засіданні робочої групи з напрацювання пропозицій до проєкту Програми розвитку агропромислового комплексу на 2022-2026 роки.

У засіданні, яке провів заступник голови облдержадміністрації Володимир БІЛИК, також взяли участь депутати облради, представники управління розвитку аг­ропромислового комплексу та земельних відносин, департаменту фінансів ОДА, сільськогосподарських асоціацій, керівники сільгосппідприємств.
Як зазначила Віолета Лабазюк, одним із механізмів підтримки
діяльності сільгосппідприємств краю на сьогодні залишається Програма розвитку агропромис­лового комплексу Хмельницької області, у рамках якої надавалася підтримка сільськогосподарським кооперативам і фермерам-одно­осібникам у вигляді часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки та обладнання, а особистим селянським господарст­вам було надано часткову компенсацію з обласного бюджету на придбання доїльних апаратів, на утримання великої рогатої худоби. Так, упродовж дії Програми за попередні п’ять років саме на закупівлю доїльних апаратів її фінансовою допомогою скористалися майже 2,8 тис. домогосподарств.
На Хмельниччині сільськогос­подарську діяльність здійснюють понад 300 тис. особистих селянсь­ких господарств та 1680 господарюючих суб’єктів, у тому числі 1119 фермерських господарств, із них 36 сімейних.
– Сьогодні наше завдання – надати всебічну підтримку для розвитку в області малого й середнього агропідприємництва. І гарною мотивацій­ною складовою для дрібних фермерських господарств має стати ефективна спільно напрацьована Програма розвитку агропромислового комплексу. Адже в перспективі від продуктивної діяльності сільгосппідприємств залежить розвиток аграрного сектора Хмельниччини, а це створення нових робочих місць та збільшення податкових надходжень у місцеві бюджети, – зазначила Віолета Лабазюк.
Голова облради також звернула увагу на необхідність врегулювання закупівельної ціни на молоко для особистих селянських господарств, запропонувавши членам робочої групи звернутися із цим нагальним питанням до народних депутатів від Хмельницької області, які б від імені жителів регіону по­рушили питання перед Кабміном, який відповідає за проведення цінової політики.
Начальник відділу агропромислового виробництва управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Андрій Лакуста ознайомив присутніх із розробленим проєктом Програми розвитку агропромислового комплексу на 2022-2026 роки.
За його словами, основними напрямами Програми є підтримка розвитку малих суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері агропромислового комплексу, в тому числі особистих селянських господарств, сімейних фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів. Зокрема, буде й надалі надаватися часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання, технологічного обладнання для виробницт­ва й переробки сільгосппродукції. Частково компенсуватимуть з обласного бюджету малим суб’єктам господарювання вартість придбаних кормів для годівлі ВРХ, надаватимуть бюджетну дотацію фізичним особам за утримання телиць у віці з 12 до 15 місяців, надаватимуть часткову компенсацію вартос­ті придбання та/або будівництва теплиць для вирощування овочів у закритому грунті.
Також, із метою розвитку виробництва нішевої сільськогосподарської продукції, компенсуватимуть з обласного бюджету вартість придбаного високорепродукційного насіння нішевих культур (жито, гречка, просо, кмин, сочевиця та інші вітчизняного виробництва), сертифікованого насіння лікарсь­ких трав.
Аби забезпечити агроформування області кваліфікованими робітничими кадрами, заходами програми передбачена підготовка та перепідготовка робітничих кадрів на базі закладів аграрної освіти, в тому числі на базі Хмельницького обласного навчально-курсового комбінату.
Під час обговорення учасники робочої групи озвучили свої думки і переконання щодо розвитку галузей агропромислового комплексу та висловили низку пропозицій що­до аспектів нової програми, яка має врахувати як усі актуальні потреби фермерської спільноти і дрібних одноосібників нашої області, так і проблематику діяльності середніх та великих виробників.
За результатами проведення засідання управління розвитку агропромислового комплексу і земельних відносин ОДА опрацює пропозиції членів робочої групи та сформує остаточний проєкт програми, який буде представлений на наступному засіданні робочої групи. Далі погоджений проєкт програми буде винесено на розгляд чергової сесії обласної ради.

Наталія ЛУЖНЯК.