Субота, 20 Квітня 2024 р.
11 Лютого 2022

САМОІЗОЛЯЦІЯ ТЕПЕР 5 ДНІВ

Уже відсьогодні, 11 лютого, Хмельниччина знову в «червоній» зоні через стрімке поширення «Омікрону». На Кам’янеччині ситуація із захворюва­ністю також поки не покращується. За інформацією Хмельницької ОДА, на 10 лютого в Кам’янець-Подільській міській лікарні перебувають 87 хворих на ковід, а в КНП «БЦРЛ Слобідсько-­Куль­чієвецької сільради» – 102. Крім того, фіксуються повторні випадки захворювання: в середньому з десяти хворих один уже вдруге зустрівся з ковідом. Переважно інтервал між захворюваннями – один рік.

Як повідомляє завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ, від 3 до 10 лютого (за станом на 12.00) у місті зареєстровано 1305 нових випадків захворювання, з яких 58 – діти, що становить 4,4% (минулого тижня було 976, з яких 120 дітей). У районі 372 хворих, із яких 37 дітей, тобто 10% (було 407 хворих, із них 54 дитини). Померли 8 жителів міс­та та 2 – із району.

– Приріст захворюваності за минулі два тижні достатньо високий. Але якщо минулого тижня він становив 36,5%, то цього тижня темп приросту зменшився – 33,7%. Тобто темпи приросту сповільнюються попри те, що захворюваність наростає і є високою. Бачимо незначний спад захворюваності серед дітей. Це завдяки тому, що школярі навчаються вдома і менше контактують, а ще їх неактивно тестують, хоча хворих дітей із симптомами ГРВІ, а можливо, й «Омікрону», дуже багато, – додала Алла Вадимівна.

Роз’яснила епідеміологиня і нововведення МОЗ про скорочення термінів амбулаторного та стаціонарного лікування хворих на ковід із 10 до 5 днів. Відлік стартує від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування:

– Штам «Омікрон» має легшу клініку, наближену до ГРВІ, крім того, в нього дуже короткий інкубаційний період. Доведено, що хворий найбільш заразний в останні два дні інкубаційного періоду (це скритий період захворювання, тобто від моменту потрапляння збудника в організм до перших проявів хвороби) і в перші два дні захворювання. Враховуючи, що клініка неважка, госпіталізацій мало, заразний період короткий, МОЗ ухвалило рішення, що буде достатньо 5 днів самоізоляції. Але стосується це хворих, у яких протягом цих 5 днів зникають симптоми. Це мають контролювати сімейні лікарі. Якщо симптоми ще є, хворий продовжуватиме лікування і самоізоляцію.

Це не єдине нововведення МОЗу. Відтепер хворі з симптомами COVID-19 або грипу зможуть відкрити лікарняний у дистанційному режимі. Тобто, їм необов’язково приходити на прийом до лікаря, достатньо зателефонувати. Саме так пацієнт може отримати рекомендації щодо лікування, а після консультації лікар може створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період до 5 днів. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має прийти на особистий огляд для продовження лікарняного.
Також уряд розширив програму «єПідтримка». З 14 березня українці від 14 років, які мають бустерну дозу, зможуть отримати 500 грн. А ще кошти від «єПідтримки» можна буде витратити впродовж не 4, а 9 місяців із дня зарахування.