Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
25 Лютого 2022

ВОНИ СОТНЕЮ ПІШЛИ НА НЕБО

20 лютого, в річницю загибелі Небесної Сотні, на майдані Відродження відбувся мітинг-реквієм за участі міської влади, духовенства, громадськості та свідків тих трагічних подій 8-річної давнини. Молитву за загиблими на барикадах здійснив єпископ Кам’янець-Подільської діє­цезії та голова Духовної ради Леон Дубравський, який у промові зазначив, що герої Євромайдану загинули, щоб ми жили у свободі. Священ­нослужитель також помолився за мир в Україні, хворих, поранених і захисників України. Після цього всі присутні мали можливість покласти квіти біля постаменту патріотів, які віддали життя за Украї­ну. Міський голова Михайло Посітко поділився власними спогадами про події на Майдані, адже тоді втратив чотирьох товаришів, які віддали життя за нашу свободу.
– Тому для українців 20 лютого – це не лише траурний день, але й відзначення нашої гідності. Ми хочемо миру, – продовжив міський очільник. – Але, щоб він був, усі мешканці української держави повинні бути єдиними і готовими дати бій для захисту своєї території, сімей та цінностей. Інший учасник подій на Інс­титутській Ярослав Клизуб закликав не словами та гаслами вшановувати Героїв Небесної Сотні, а діями, вчинками та продовженням боротьби.
Віримо, що у цей переломний для України час подвиг і пам’ять про Героїв Євромайдану з Божою підтримкою допоможе нам відстояти власну державність та свободу, адже, як написано в пое­зії Тетяни Домашенко, «Ми Сотнею пішли на Небо, прийшла пора – йдемо з небес. В тяжку годину, в мить потреби Господній Дух у нас воскрес».

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, секретар Духовної ради.