Субота, 20 Квітня 2024 р.
18 Березня 2022

ПІДПРИЄМЦІ, НЕ ЖЕНІТЬСЯ ЗА ПРИБУТКОМ!

Днями до редакції «Подоляни­-на» зателефонувала наша читачка, яка поскаржилася, що в одному з магазинів на Нігинському шосе відмовляються проводити безготівковий розрахунок, натомість вимагають готівку.

– І це коїться попри те, що Нацбанк закликав громадян надавати перевагу розрахункам карткою. Я вже мовчу, що ціни на деякі продукти в усіх магазинах і на ринку суттєво поповзли догори, – зазначила Марія Павлівна.

По коментар ми звернулися до начальника Кам’янець-Подільського управління Держпродспоживслужби Анатолія ЛАВСЬКОГО, який пояснив:

– Оскільки є випадки необгрунтованого завищення цін, нагадуємо, що нині діє Постанова Кабміну, яка з 23 лю­того обмежує торговельну надбавку – не більше як 10% від ціни. На період дії воєнного стану ціноутворення на деякі продукти контролюють військові адміністрації разом із Нацполіцією, Держпродспоживслужбою, Держлікслужбою. Це стосується роздрібних цін на товари першої необхідності: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця, олія соняшникова, цукор, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби віт­чизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.
Щодня працівники Кам’янець-Подільського управління Держпродспоживслужби моніторять ціни, проводять роз’яснювальну роботу і контрольні рей­ди, а дані з порушеннями (накладні, інформацію про постачальників) направляють до обласної військової адмі­ністрації для притягнення порушників до адмінвідповідальності. Також проводиться контроль щодо безготівко­вого розрахунку.

Жителі громади можуть повідомляти про порушення щодо цін з вищевказаного переліку продуктів харчування за номерами: 050-230-04-28, 096-000-98-23, 4-14-14, (0382) 65-07-34.