П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Березня 2022

МИ ПОСІЄМО І ПОДІЛИМОСЯ

Мусимо забезпечити провольством усю Україну. З таким підходом розпочали посівну господарі Кам’янеччини. І доки хоч трохи є волога в землі, почали сія­ти яру пшеницю і ячмінь, а також горох. Як повідомила головна спеціалістка Кам’янець-Подільської РДА, координаторка агропромислового розвитку Ірина КОВАЛЬ, першими в поле ви­йшли такі господарства: ПП «Украї­на-Агро-2С», ПП «АВС-АГРО», ПП «Калинський ключ», філія ТОВ «Нібулон» (с.Привороття), ТОВ «Козацька долина – 2006».

Місцеві аграрії, як завжди, на своїх місцях – на полях, загартовані війною, коронавірусом, посухою і всім, чим тільки можна, продовжують виконувати свою роботу: затримують вологу, вносять добрива, розпочинають сівбу ярих культур, щоб хліб завжди був на наших столах.
На державному рівні для організації весняно-польових робіт заборонено експорт насіння та мінеральних добрив, спрощено процедуру сертифікації насіння, затверджено зміни до надання державної підтримки.
Що стосується Хмельниччи­ни, то господарства мають посія­ти близько 850 тис. га ярини, з них 375 тис. га культур ранніх строків посіву: ярий ячмінь, яра пшениця, горох, соя, соняшник, цукровий буряк.
Як ідеться на сайті Хмельницької ОДА, загальна посівна площа сільськогосподарських культур 2022 року очікується в межах 1 млн 207 тис. га, що на 2 тис. га більше від показника минулого року. Враховуючи ситуацію в країні, в структуру посівів внесені зміни, зокрема суттєво збільшені обсяги продовольчих зернових та круп’яних культур, як-от гречка, ячмінь, горох, натомість менше посіють кукурудзи на зерно та сої. Для проведення комплексу весняно-польових робіт засипана необхідна кількість кондиційного насіння, закуплено мінеральні добрива та засоби захисту рослин.
Посівна площа озимих зернових урожаю 2022 року становить 227,4 тис. га, з яких 208 тис. га озимої пшениці.
Задумалися про продовольчу безпеку і в місті. 23 березня в Кам’янець-Подільській міській раді провели нараду з аграріями, на якій говорили про забезпечення громади і загалом країни продовольчими продуктами. Адже ворог знищив ланцюги виробництва багатьох продуктів харчування у Херсоні, Харкові, Сумах. Тому нині увага зосереджується на територіях, де немає воєнних дій, проводиться робота з аграріями, які мають адаптуватися та засіяти площі культурами, забороненими на експорт, а держава викуповуватиме їх за максимальними ринковими цінами. Якомога більше садити овочів просять і пересічних мешканців, а також гостей громади.
Про це ж мешканців сіл просять і керівники громад району. Зокрема, голова Гуківської ТГ Петро ІЛЬНИЦЬКИЙ опублікував у соцмережах таке повідомлення:

«Шановні жителі Гуківської тергромади, наближаються весняно-польові роботи! Цьогоріч вони проводяться в час війни, тому ми маємо бути надійним тилом для наших воїнів та для тих територій, де ведуться воєнні дії. Тому є прохання: хто може засадити більше на своїх ділянках овочів (картопля, буряк столовий, морква, цибуля тощо), зробіть, будь ласка, це. Нам потрібно буде допомагати один одному та ЗСУ».

Коментарі до цього допису вражають патріотизмом і вірою: «Ми посадимо, поділимося. Нехай буде мир і закінчиться війна нашою перемогою». Переконані, що саме так все і буде.
Не гають благодатного весняного часу і лісівники. На півдні Хмельниччини розпочато лісокультурну кампанію. Перші са­джанці посадили в землю в Ка­м’янець-Подільському та Ново­ушицькому лісогосподарських підприємствах. Лісівники Кам’янеччини 2022 року запланували висадити більше як 150 тисяч дерев на площі 41,4 га. Для цього у власних розсадниках виростили 150 тисяч сіянців і саджанців різних деревних порід.