Середа, 08 Травня 2024 р.
8 Квітня 2022

ПЕРЕСЕЛЕНЦІ ШТУДІЮЮТЬ УКРАЇНСЬКУ

6 квітня з ініціативи викладачів К-ПНУ ім.Івана Огієнка стартували безкоштовні заняття для переселенців із вивчення української мови. Для слухачів викладачі вишу підготували 11 занять. Від охочих опанувати солов’їну надійшло 36 заявок, переважно це жителі Київщини та Харківщини, віком від 17 до 65 років.

– Під час першого заняття не могли не поцікавитися, що ж спонукало людей вивчати українську мову. Відповіді дві: війна та бажання викорінити суржик, – розповідає кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови К-ПНУ Інна БЕРКЕЩУК, яка проводила ознайомлювальне заняття з переселенцями. – Щодо професій, то серед слухачів є перекладач, працівник банку, декілька викладачів і вчителів, працівники заводів. Вони зізналися, що в побуті та на роботі розмовляли російською. Українською – лише за гострої потреби і вкрай рідко. Один зі слухачів зазначив, коли 12 років мешкав у Львові, розмовляв українською. Але після переїзду до столиці, перейшов на російську і тепер навіть думає нею. Але, попри все, всі слухачі були єдині в тому, що прагнуть вивчити українську, яку вважають рідною, і обіцяють розмовляти лише нею.

Також Інна Степанівна додала, що для більшості з них Україна асоціюється з піснею «Ой, у лузі червона калина», що стала хітом соцмереж, і віршами Тараса Шев­ченка.