Середа, 24 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2022

ВЧИТИСЬ МОЖНА НЕДОВГО, АЛЕ ЯКІСНО

Днями запрацював «Освітній хаб Кам’янця-Подільсько­го» – сервіс для тих, хто хоче опанувати нову професію, поліпшити знання української чи англійської мов або отримати психологічну підтримку. Зробити це можна швидко, адже всі курси та тренінги тривають від декількох тижнів до пів року. Також аналогічні ініціативи вже діють у Хмельницькому та Києві. По детальну інформацію щодо діяльності установи в нашому місті ми звернулися до ініціатора її створення.

Під час презентації. Координатор мережі освітніх хабів Станіслав КУЦЕНКО, директорка обласного департаменту освіти Дарія БАСЮК, заступник голови ОДА Володимир ЮР’ЄВ, міський голова Михайло ПОСІТКО, начальник міськуправління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК– Хаб – це координаційний центр, який об’єднує зусилля та можливості освітніх інституцій на території Кам’янця-Подільського, а також онлайн-портали, – розповідає координатор мережі освітніх ха­бів Міністерства освіти і науки України Станіслав КУЦЕНКО. – Все створено, аби надавати переселенцям допомогу в трьох сферах: психологічна допомога, проф­орієнтація та допомога в пошуку роботи. Проте послугами користуватися можна незалежно від місця перебування. Потрібно лише зайти на сторінку закладу та обрати необхідні для себе курси.
Мережа освітніх хабів сповідує принципи змішаного навчання. Можна і онлайн, і офлайн. Наприклад, у Кам’янці наразі триває навчання з ІТ-спеціальностей в онлайн-форматі. А в навчальних закладах Хмельницького почалося навчання з робітничих професій. Якщо заняття передбачено в онлайні, то доведеться заповнити заявку в гугл-формі. Для активностей, які відбуваються наживо, на сай­ті доступний розклад, місця проведення та мобільні номери лекторів.
Офлайн-заняття на базі «Освітнього хабу Кам’янця-Подільського» передбачено з англійської мови, спортивних дисцип­лін, курсів з археології, історії та для екскурсоводів.
– Наприклад, з ІТ-спеціальностей навчання триває 1-2 тижні. – додає Станіслав КУЦЕНКО. – Однак деякі робітничі професії потребують вивчення терміном до 6 мі­сяців. Читають курси викладачі освітніх закладів. Наразі це волонтерський проєкт. Частково він реа­лі­зується завдяки торішній підтримці від Міністерства освіти, Мінкульту та інших установ. Проте ми ведемо перемовини з іноземними донорами про підтримку як існуючих хабів, так і майбутніх в Україні та за кордоном.
Офіс освітнього хабу створений на базі «Центру професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської міської ради». Але насправді він не потребує фізичного приміщення, бо це лише ресурсний координаційний центр, завдяки якому люди можуть отримувати інформацію: як здобути нові навички, опанувати нову професію та знайти роботу.
Наразі на «освітньому хабі Кам’янця-Подільського» розміщено 12 розділів із навчальними курсами, але відсутні опції психологічної допомоги та профорієнтації, тому що не додавалися розділи, які є на загальному хабі Хмельниччини. Адже вони доступні для всіх.
За словами пана Станісла­ва, вже є можливість праце­влаш­тування по завершенню навчання:
– Ми співпрацюємо з обласним Центром зайнятості й пропонуватимемо тим, хто закінчить навчання, користуватися ресурсом цієї установи. Також є комунікація з керівництвом ОВА, і вони надають інформацію щодо того, які наразі співробітники потрібні крупним підприємствам області. Для того, щоб вони могли піти туди працю­вати.
Проєкт минулого тижня представили журналістам. Під час презентації заступник голови Хмельницької ОВА Володимир ЮР’ЄВ зазначив, що хаб особ­ливо актуальний у теперішній воєнний час:
– Наразі у Хмельницькій області проживають понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Тому головне завдання – якнайшвидше їх інтегрувати, щоб люди могли нормально жити та заробляти кошти.
«Сайт Освітнього Хабу Кам’ян­ця-Подільського» (cprpp-kp.com.ua/Educational_hub_@_Kamianets-Podilskyi/).

Олександр ЩЕРБАТИХ.