Четвер, 18 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2022

НА ЧАС ВІЙНИ СПРОСТИЛИ ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

Закон про продовольчу безпеку в умовах воєнного стану викликав чимало об­говорень. Назбиралося й багато запитань до нього: «Як продовжити договори оренди землі, термін дії яких закінчився після введення в Україні воєнного стану?», «Які умови договорів оренди під час воєнного стану?» тощо.

Відповіді на них надав заступник голови Кам’янець-Подільської РДА Юрій ЗАВАЛЬНЮК. За його словами, мета закону – кардинально спростити і пришвидшити управлінські рішення про отримання земельних ділянок та реєстрації прав на них в умовах воєнного стану. Закон запровадив правові механізми, які сприяють швидкому залученню наявних сільськогосподарських земель країни у виробництво сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану.
– Зокрема, договори щодо передачі в користування земель сільськогосподарських призначень усіх форм власності, термін дії яких закінчився після введення в Україні воєнного стану, вважаються автоматично поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін таких договорів та внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав, – каже Юрій Анатолійович. – Крім того, замість державної реєстрації речових прав запроваджена державна реєстрація договорів про використання земель. Державну реєстрацію таких договорів здійснюють районні військові адміністрації в Книзі державної реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Права оренди та інші права на землю виникають із моменту проведення державної реєстрації відповідних договорів.

Розповів він і про умови, які передбачає договір оренди землі:

1) строк оренди землі за такими договорами не може перевищувати одного року;
2) розмір орендної плати не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;
3) він не може бути поновлений, укладений на новий строк і припиняється зі спливом стро­ку, на який його укладено, – через 1 рік;
4) виключно електронна форма договору
із засвідченням електронними підписами сторін;
5) земельні торги щодо передачі земельної ділянки в оренду не проводяться.

Цікаво, що орендарі чи суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення всіх форм власності теж можуть передавати на строк до одного року належне їм право оренди чи суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням. У такому договорі про пере­дачу права землекористування зазначаються: сторони договору; право землекористування, яке передається; площа земельної ділянки, а також кадастровий номер такої земельної ділянки (за наявності); цільове призначення земельної ділянки сільськогосподарського призначення; строк, на який передається право оренди або суборенди землі (не більше як 1 рік із датою закінчення дії договору).
Проте Юрій Завальнюк наголосив, що такі спрощені механізми можуть бути застосовані лише в період воєнного часу. З відновленням мирного життя держава повернеться до звичних процедур регулювання земельних відносин.

Ірина КОВАЛЬ,
головна спеціалістка Кам’янець-Подільської РДА,
координаторка агропромислового розвитку району.