П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Травня 2022

ПОДОЛАЛИ КОВІД, ПОДОЛАЄМО І МОСКАЛІВ

Ковід поступово йде на спад – хворих значно поменшало.

– Якщо в березні в місті зареєстровано 667 хворих на ковід, у районі – 264, то в квітні захворюваність у чотири рази нижча, – коментує «Подолянину» завідувачка відділення організації епіддосліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алла ГРИЦАЙ. – У квітні цифри такі: в місті – 168 випадків, 11 з яких – у дітей, у районі – 61, з них троє – діти. Ковід відібрав життя в одного кам’янчанина й одного жителя району.

Бачимо, що захворюваність різко пішла на спад, і це при тому, що маски фактично вже ніхто не використовує ні в транспорті, ні в магазинах, ні в закритих приміщеннях. Є декілька припущень щодо цього. У нас була надпотужна хвиля захворюваності наприкінці січня і до середини лютого. Крім того, багато людей отримали повний курс щеплення, а дехто – і бустерну дозу. Це дало змогу створити достатній рівень колективного імунітету.

Припускаємо, що хворих може бути і більше, але не всі звернулися до лікаря через легкий перебіг хвороби. Та й сили нині спрямовані більше на інше, всі переймаються подіями на фронті й менше звертають уваги на незначні симптоми ГРВІ, які можуть бути і коронавірусною інфекцією. До речі, ковідне відділення в місті вже закрито, приймає лише райлікарня, але і там хворих одиниці.

Натомість, починаючи з березня, зросла кількість кишкових інфекцій. Саме відтоді почалося масове переміщення українців із регіонів, де ведуться активні бойові дії. Люди перебували в умовах, де неможливо дотримуватися санепідрежиму, не мали достатньо води і можливості приготувати їжу.
Це спровокувало зростання кількості кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

У квітні в місті зареєстровано 50 гастроен­тероколітів та 4 сальмонельози, а в районі – 17 гастроентероколітів.