П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
13 Травня 2022

ЧОМУ ВЛІТКУ НЕ БУДЕ ГАРЯЧОЇ ВОДИ

11 травня у пресцентрі міськради говорили про гарячу воду. Чому після завершення опалювального сезону її постачання цього року стає і невигідним, і, більше того, неможливим, розповідало журналістам керівництво КП «Міськтепловоденергія».

– Надання послуги з централізо­ваного гарячого водопостачання за­лежить від наявності газу, – розповідає виконувач обов’язків керівника підприємства Сергій БОДНАР. – У чин­ному договорі з «Нафтогаз Трейдинг» на травень передбачено близько 300 тис. кубометрів газу за ціною 7500 грн/тис. м3. Цих обсягів виста­чить орієнтовно на 15 днів. Решту га­-зу потріб­но буде закуповувати за 28644 грн/тис. мЗ. Отже, за придбаний газ у травні потрібно буде заплатити 14,1 млн. А надходжень підприємство матиме лише один мільйон, і це за умови вчасної сплати за послуги.

За даними підприємства, на сьогодні кубометр гарячої води коштує 88,38 грн (тариф, ухвале­-ний у жовтні 2021 р. – 123,39 грн, не застосовується), а при закупівлі газу за ціною понад 28 тис. грн скла­датиме 235 грн.

– Виконуючи умови осіннього Меморандуму «Про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води», підприємство застосовувало тарифи для населення, прийняті ще 2018 року, і в результаті за опалювальний сезон отримало 61,4 мільйона збитків (різниці в тарифах), які мають бути компенсовані з міського бюджету, – продовжує Сергій Анатолійович. – У зв’язку з цим, а також враховуючи заборгованість населення 78,4 мільйона, «Міськтепловоденергія» не має змоги роз­рахуватися за спожитий газ. Підприємству наразі потрібно погасити борги перед «Нафтогаз Трейдингом» 98,8 міль­йона та підготуватися до нового опалю­вального сезону, а подача гарячої води при такій високій ціні на газ нас позбавить такої можливості.

За словами заступниці генераль­ного директора з фінансових питань КП «МТВЕ» Світлани ЛЕНЬ, єдиним постачальником газу для всіх теплогенеруючих підприємств України є ТОВ ГК «Нафтогаз Трейдинг», договір з яким укла­дений тіль­ки по травень 2022 р. На подаль­ші місяці визначених до­гово­ром обсягів газу немає через борги.

– І в такій ситуації опинилися всі теп­лопостачальні підприємства України. Тарифи, відповідно до Меморанду­му, не підвищувалися, і всі отримали збитки. Різницю мали компенсувати і держава, і органи місцевого самоврядування, але в країні триває війна, і через недоотримання надходжень у бюджети багато міст не змогли цього зробити. Якщо буде змінюватися ситуація, то і підприємство буде змінювати позицію щодо надання цієї послуги в міжопалювальний період, – зазначила Світлана Олександрівна. – За розпорядженням міського голови буде працювати робоча група, яка має виробити пропозиції щодо перспектив надання послуги. Можливо, будуть вивчатися реконструкція ліній рециркуляції та заходи для збільшення реалізації. Тільки 40 відсотків наших абонентів користуються гарячою водою, наразі ми реалізуємо її влітку в обсязі 12-15 тисяч кубів, а Хмельницький, наприклад, – 120 тисяч. Це впливає на собівартість. До того ж наявна схема надання послуги має недоліки: великі відстані від котелень і ТЕС до будинків, тому при транспортуванні є значні втрати теплової енергії.

На запитання журналістів щодо можливості використання для надання гарячої води альтернативного палива, під яке переобладнано чимало наших котелень, керівники підприємства відповіли, що втрати і збитки не зменшаться, бо постачальники тієї ж щепи намагаються прирівняти її вартість до газу. Крім того, на заміщення газу альтернативних джерел вистачає тільки на 30 відсотків.
Отже, через низку об’єктивних причин гарячої води влітку не буде без щомісячного відшкодування збитків із міського бюджету.
Її подача припиняється з 15 травня.