Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Червня 2022

НЕ ВСІ КРИНИЦІ МАЮТЬ ЧИСТУ ВОДИЦЮ

Упродовж останніх 6 місяців проводилися лабораторні дослідження зразків води 88 криниць індивідуального та громадського користування в селах Кам’янець-Подільської, Орининської, Староушицької, Слобідсько-Кульчієвецької тергромад. Фахівці встановили значне нітратне забруднення води 55% цих криниць.

Украй загрозлива ситуація щодо такого забруднення склалася в таких криницях: у с.Гораївка, на вул.Центральній (вміст нітратів перевищує норму в 10 ра­зів), у с.Колодіївка, на вул.Дністровській (завищення в 7 разів), в окремих криницях сіл Демшин і Рихта (в 6 разів). Вміст нітратів перевищений в 4-5 разів у криницях сіл Субіч і Довжок (вул.Шевченка), с.Оринин (вул.Клубна і Січових стрільців), с.Кадиївці (вул.Лісова та Лесі Українки), с.Колибаївка (вул.Цент­ральна), с.Кам’янка (вул.Шевченка).
З огляду на те, що ефективних методів видалення нітратів з криничної води на сьогодні практично не існує (не кожен фільтр справляється з цим завданням), а кип’ятіння лише підвищує концентрацію наявних нітратів, застерігаємо, що передусім категорично заборонено вживати таку питну воду дітям до 3-х років, особливо немовлятам (як для пиття, так і приготування на ній дитячих сумішей і страв). Токсична дія води з високою концентрацією нітратів може спричинити гостре отруєння дитини, так звану водно-нітратну метгемоглобінемію, внаслідок якої гостро порушується транспортування кисню до тканин, що зовні проявляється посинінням ділянок навколо рота, кінчиків пальців, мочок вух (тривожний «бла­китний синдром немовлят»). У дитини з’являються задишка, серцебиття, може спостерігатися блювання, пронос, збільшення слиноутворення. На жаль, не всіх немовлят із важкою формою гострого нітратного отруєння вдається врятувати.
Чутливі до нітратів і особи похилого віку, хворі на анемію, особи із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем. Через високу канцерогенність та мутагенність надлишковий вміст нітратів у воді сприяє підвищенню онкологічної захворюваності населення.
Наголошуємо, що зразки води криниць, яку вживають діти до трьох років, досліджуємо безкоштовно. Про результати досліджень води конкретних криниць зазначених сіл можна дізнатися в амбулаторіях сімейної медицини або зателефонувавши до нашої установи: 9-65-73.

Надія КАНАРЧУК,
лікарка з гігієни дітей і підлітків відділення епідеміологічного нагляду
та профілактики неінфекційних хвороб Кам’янець-Подільського районного відділу
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».