П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Червня 2022

ВАСИЛІЯНАМ У КАМ’ЯНЦІ ОСВЯТИЛИ НОВИЙ МОНАСТИР

12 червня в Урочистість Пресвятої Трійці відбулося довгоочікуване освячення новозбудованого греко-католицького монастиря от­ців Василіян (настоятель – отець Севастіан БОНДАРЕНКО), що у Старому місті. Божественну літургію очолив правлячий греко-католицький єпископ Кам’янець-Подільської єпархії Іван КУЛИК у співслужінні з римо-­католицьким єпископом Леоном ДУБРАВСЬКИМ і духовенством, яке приїхало з різних куточків України.

Це свято гармонійно ввійшло у відзначення 300-літнього ювілею присутності в Кам’янці-Подільському монахів Чину Святого Василія Великого, які 22 травня 1722 р. на запрошення єпис­копа Афанасія Шептицького прибули до подільської столиці та заснували тут свою резиденцію. Відтоді ігумени цього монастиря одночасно виконували функцію представників львівських греко-католицьких єпископів. Навіть офіційний титул Глави УГКЦ до 2015 р. між іншим включав у себе також і «єпис­коп Кам’янець-Подільський». За неповне століття своєї душпастирсь­кої місії отці-василіяни стали активними учасниками релігійного життя та духовного відродження в нашому міс­ті. Поки цьому не поклала край царська влада, яка після ІІІ поділу Польщі 1795 р. не закрила їхній монастир, а сам храм передала російській православній церкві. На жаль, 1935 року комуністи зруйнували одну з найдавніших кам’янецьких святинь, а келії монастиря були переобладнані на гуртожиток.
Духовні послідовники Святого Василія Великого змогли повернутися сюди лише після здобуття незалежності, а 2010 року було освячено відновлену з фундаментів церкву Пресвятої Трійці. До цього часу ченці жили у старому приміщенні монастиря, який не було повернуто релігійній громаді, тому й вирішили збудувати нове приміщення на місці колишніх господарських прибудов (конюшні, сіноскладу, гаража).
Будівництво нового монастирського комплексу тривало понад 5 років, і тепер у сучасному двоповерховому будинку на вулиці Зарванській є все необхідне для повноцінного чернечого життя: каплиця, келії, бібліотека, трапезна, кухня, парафіяльна канцелярія для парафіян і гостей. Переїжджати до нового дому василіяни планують ще цього літа, після того, як придбають необхідні речі та облаштують комунікації. Будемо сподіватися, що ця урочистість стане провісником майбутнього духовного відродження нашої Батьківщини та якнайшвидшої перемоги Української держави.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, секретар Духовної ради
християнських церков м.Кам’янця-Подільського.