П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Червня 2022

ЛИСТИ НА МІСЦЕ КАРТИН

28 червня у Виставковій залі на Соборній закриття виставки «Ка­м’янецька весна» об’єдналося з відкриттям експозиції «Малюнки та листи дітей з Ізраїлю українцям».

Традиційна виставка робіт подільських художників цьогоріч передбачала ще й продаж окремих картин, адже для придбання евакуаційного транспорту для одного з підрозділів ЗСУ необхідно бу­ло 5600 доларів. У результаті ак­ції вдалося виручити 31290 грн (найдорожче полотно продано за 10 тис. грн). Іншу частину суми було зібрано силами активістів. Тож кам’янчанин Павло Білоус тепер має змогу вивозити поранених із переднього краю фронту.
Після вручення дипломів учасникам «Кам’янецької весни» настав час приділити увагу наступній експозиції. А саме – стендів із листівками та малюнками від дітей з Ізраїлю. Про неї «Подолянину» розповів автор ідеї, київський адвокат, який наразі перебуває в Ка­м’янці-Подільському, партнер юри­дичної компанії «BKB» («Бі Кей Бі») Максим БАРИШНІКОВ:

– Ізраїльтяни розпочали збирання гуманітарної допомоги для України в перші дні вторгнення. Проте географія їхньої держави така, що навколо або вороги, або вода. Вести щось морем сенсу не було, адже українські порти заблоковані, а на доставку літаками дуже високі ціни. Однак вихід знайшовся. У Європу здійснювались евакуаційні рейси для біженців, що забажали переїхати в Ізраїль. І до нас на континент транспорт прибував порожнім. Тому я порадив «Єврейському агентству для Ізраїлю» вантажити речі саме туди. Так відбувалася переправа вантажів у Європу, а звідти – до України. Зокрема, й до Кам’янця-Подільського. На етапі розвантажування було невідомо, що знаходиться в кожному окремому ящику. І коли почали їх розкривати, з-поміж усього іншого знаходили малюнки та листівки від ізраїльських дітей. Тоді в мене й виник­ла ідея зробити цю виставку. Адже нині людям потрібна не лише мате­ріаль­на підтримка, а й психологічна.

Виставка триватиме до 5 липня.

Олександр ЩЕРБАТИХ.