П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Червня 2022

ЦЕНТР ДЛЯ ВСІХ

Минулого тижня міський голова повідомив про план створення сучасного центру медично-соціальної реабілітації в приміщенні колишньої католицької ду­ховної семінарії на майдані Поль­ський ринок, 18, де раніше розташовувалася міська друкарня.

2019 року будівлю було передано його історичним власникам, тобто Римо-католицькій церкві, яка спільно з Товариством Червоного Хреста України стала ініціаторкою цьо­го проєкту в партнерстві з місь­кою владою Кам’янця-Подільського, облдержадміністра­цією, К-ПНУ ім.Івана Огієнка та ме­дичним фаховим коледжем. Проєктні пропозиції розробила сертифікована архітекторка Джульєта Ніга зі Львова. 22 червня Вчена рада НІАЗу «Кам’янець» на своєму засіданні схвалила концепцію
центру та рекомендувала її на розгляд Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області.
У майбутньому в реабілітаційному центрі відповідні спеціалісти зможуть надавати комплекс медичних, реабілітаційних і соціальних послуг, а також духовної допомоги передусім ветеранам війни та жертвам воєнних дій. Для цього планується на першому поверсі створення лабораторно-діагностичного відділення та харчового блоку з їдальнею на 35 місць, а в мансардному приміщенні – кімнат для тимчасового проживання пацієнтів. Також, за планом, буде мож­ливість проведення у конференц-залі на третьому поверсі просвітницької роботи, лекцій, конференцій і майстер-класів. Попередня вартість цього амбітного проєкту сягає 2 мільйонів євро, тому ни­ні активно ведеться пошук спонсорів, адже, за словами правлячого єпископа РКЦ Лео­на ДУБРАВСЬКОГО, це буде перший в Україні реабілітаційний центр, що служитиме всім громадянам України незалежно від походження, національності та віросповідання.
Ремонтні роботи в будинку вже розпочалися, адже католицька громада взяла на себе зобов’язання за власні кошти облаштувати приміщення для комунальної сімейної амбу­ла­торії, загальною площею 150 квадратних мет­рів, для обслуговування мешканців Старого міста. Робити добро завжди складно, але зав­жди їм допомагає Бог і небайдужі люди, тому будемо сподіватися, що вже невдовзі у Старому місті з’явиться центр, де будуть лікувати душі й тіла наших захисників та всіх, хто зазнав горя від цієї кривавої війни, яка, дай Боже, якнайшвидше завершиться нашою перемогою.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.