Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
8 Липня 2022

ЧИ ПІДУТЬ 1 ВЕРЕСНЯ ДІТИ ДО ШКОЛИ?

На це запитання відповів міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який зазначив, що проводиться активна робота задля повернення до офлайн-навчання, але це має бути погоджено з місцевою владою:

– У разі наявності небезпеки, заклад впроваджує дистанційний або змішаний формат навчання. Якщо в укритті не вистачає місць на всіх учасників освітнього процесу, є рекомендації щодо розділення навчання на декілька змін. Якщо батьки по­боюються очного навчання, то вони можуть обрати будь-яку форму для дитини: дистанційну, індивідуальну чи екстернат.

Побоювання батьків можна зрозуміти, адже всі переймаються безпекою. Власне, чи облаштовані шкільні укриття відповідно до правил, недавно перевіряли фахівці.

– Комісія за участі пожежників, представників міськуправління освіти та управління НС і ЦЗН міськради оглянула 35 навчальних закладів Кам’янець-­Подільської тергромади. За результатами перевірок було ви­явлено недоліки. Керівникам закладів надали відповідні рекомендації, і вони усувають недоліки та складають акти оцінки захисної споруди тимчасового укриття.
Переважно заклади не готові для використання підвальних приміщень як найпростіших укриттів. У більшості з них відсутнє водопостачання та кана­лізація, відповідно мають бути окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот. Мають недостатню кількість евакуаційних виходів (один ви­-хід розрахований до 50 осіб).
У багатьох закладах висота стелі нижча від необхідної мінімальної 1,80 м. Не всі школи позакривали отвори у зовнішніх стінах мішками з піском чи бетонними плитами.
Також не всі подбали про протипожежну безпеку, тобто не мають сигналізації, достатньої кількості вогнегасників, не всі заклади пройшли перевірку електромережі.
Поки немає жодної школи, яка була б на 100% забезпечена необхідними медикаментами, шан­цевим інструментом, запасом питної й технічної води, контейнерами для зберігання харчо­-вих продуктів, резервним штуч­ним освітленням, засобами зв’яз­ку й оповіщення, тобто всім не­об­хідним.
У керівників закладів ще є час, аби усунути недоліки і привести укриття до належного стану,– прокоментували «Подолянину» у відділі організації пожежно-профілактичної роботи та заходів цивільного захисту ГУ ДСНС у Хмельницькій області.

До речі, ситуація у школах Кам’янець-Подільського району теж не краща. Керівникам шкіл і там є над чим попрацювати.
А доки школи приводять до ладу, батьки 8 червня оприлюднили петицію заборонити очне навчання в усіх навчальних закладах до закінчення воєнного стану і військових дій. За станом на 6 липня, вона набрала вже 25 тис. 888 голосів із 25 тисяч, тож буде направлена на розгляд президента.