П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Липня 2022

УКРАЇНА БУДЕ З ХЛІБОМ!

В Україні стартували жнива 2022 року. Першими до збирання ранніх зернових і зернобобових приступили аграрії Одещини та Миколаївщини.

Не відстають від них і агровиробники Хмельниччини. Про те, якою буде цьогорічна жнивна кампанія, розповів «Подоляни­-ну» голова Всеукраїнської аграрної ради у Хмельницькій області Ігор ГАЙ.

– Час жнив – це підсумок усієї багатоденної важкої праці впродовж сезону, це час надій і сподівань, що Україна буде з хлібом, – коментує Ігор Віталійович. – Для аграріїв, які мають тваринництво, жнива розпочалися дещо раніше із заготівлі сі­нажу. На жаль, у Кам’янець-Подільському районі в старих межах залишилися лише три підприємства, які мають ферми. Це ПП «Калинський ключ«, яким я керую, філія «Кам’янець-Подільська» ТОВ «Нібулон»
(с.Привороття, керівник Сергій Богачик) та ВКФ «Іскра-2007» (с.Улянівка, керівник Тарас Маньковський).
Цього тижня аграрії Хмельнич­чини наповну розпочали жнивну кампанію зі збирання ранньої гру­пи зернових і зернобобових культур та ріпаку. Всього до збирання на Хмельниччині ранніх зернових і зернобобових культур підлягають 366,6 тис. га, з яких пшениця – 218,1 тис. га, ячмінь – 81,1 тис. га, горох – 3,2 тис. га. Крім цього, серед перших технічних культур збирається озимий ріпак. Його площа в облас­ті цього року становить 82 тис. га.
Масове збирання врожаю на Хмельниччині розпочнеться днів за 7-10. Сьогодні ж поки що працюють комбайни лише на Кам’янеччині. Зібрано 750 га озимого ячменю при середній урожайності 48 ц/га та 30 га гороху, середня врожайність – 37 ц/га.
На жаль, спека внесла дуже серйозні корективи, тож цьогорічна врожайність буде значно нижчою за показники минулого року. Проте панікувати не варто, українці будуть із хлібом.
Попри постійні загрози обстрілів і повітряні тривоги, люди і спецтехніка працюють навіть під час комендантської години, маючи необхідний дозвіл від районних військових ад­міністрацій. Аграрії тримають свій фронт щодня на продовольчому полі бою.
Щиро дякуємо захисникам Украї­ни за можливість працювати сьогодні, щоб забезпечити країну хлібом!