Субота, 20 Квітня 2024 р.
15 Липня 2022

У НАШОМУ КРАЇ ОДЯГАЛИСЯ ТАК…

За дюжину років можна зробити багато. Наприклад, написати об’ємну книгу про те, який одяг носили мешканці Поділля в середині ХІХ – на початку ХХІ ст. Цим займалася хмельничанка Лілія ІВАНЕВИЧ, яка презентувала результат своєї праці 11 лип­ня в Галереї мистецтв.

Авторка не приховує, що тема одягу хвилювала її змалечку:

– У дитинстві я хотіла стати дизайнеркою. Оскільки обидві бабусі та мама – швачки, в мене є бачення того, що можна пошити з матеріалу. Але, коли потрібно було обирати місце для вступу, батьки наполягали на фаху економіс­та. Туди не вступила, втім потрапила у Хмельницький університет технологій та дизайну, на спеціаль­ність «Хімія».

Згодом пані Лілія певний час працювала у Хмельницькому інституті конструювання та моделювання швейних виробів. Десь тоді й виникло бажання написати книгу про традиційний подільський одяг.
Аби зібрати всю інформацію, довелося протягом 10 років їздити в краєзнавчі музеї Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Львівської, Київської та Одеської областей. Ще три роки пішло на написання тексту та додатків.
Книга вийшла досить об’ємною і з багатьма цікавими подробицями. Наприклад, виявляється, що на початку минулого століття святковий стрій жінок Західного Поділля був досить важким – 8-10 кг.

– Сорочки зашивалися на пазухах і рукавах, а іноді – на спині, – розповідає Лілія Іваневич. – Оздоблювалися гарними орнаментами з різноманітного бісеру. Іноді на полотні були нашиті ще прикраси – салби. Весь стрій був як бронежилет (сміється). Це все мало велику вагу, але жінка виглядала просто мега.

У майбутньому, років через 10, пані Лілія хоче зробити перевидання книги. Доповнити її та перекласти англійською. Оскільки, за її словами, є попит серед представників діаспори:

– Мешканці США, Канади, Австралії купують і читають, але кажуть, що їхні діти, на жаль, українсь­кої не знають. Тому доведеться цей момент врахувати в майбутньому.

А поки сучасне видання праці «Традиційний одяг українців Поділля» можна придбати безпосередньо в авторки (096-304-1870, Лілія Іваневич).

Олександр ЩЕРБАТИХ.