Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Липня 2022

АНТИБІОТИКИ – ЛИШЕ ЗА РЕЦЕПТОМ

З 1 серпня вільного продажу антибіотиків в аптеках не буде.

Купити ці ліки можна буде лише за рецептом від сімейного лікаря чи вузького спеціаліста. Така практика поширена в Європі, де давно зрозуміли, якої шкоди може завдати самолікування. У МОЗ цей крок пояснюють турботою про пацієнта і можливістю врегулювати обіг ліків в Україні та запобігти безконт­рольному вживанню антибіотиків.
Як тепер виглядатиме процес із придбання антибіотиків, і наскільки небезпечна антибіотикорезистентність, коментує директорка КНП «Центр ПМСД» Тетяна КУЗНЯК:

– Починаючи з серпня, пацієнти зможуть отримати електронний рецепт на антибактеріальні препарати в медзакладах, підключених до елект­ронної системи охорони здоров’я. Цим рішенням кидаємо виклик серйозній проблемі – безконтрольному, самовільному вживанню цих препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків. Антибіотики лікують інфекційні захворювання, спричинені бактеріями, але неефективні в боротьбі з вірусними. Скажімо, в людини вірус­-на інфекція (наприклад, ротавірус, вірусна ангіна чи отит), то антибіотик не здатен вбити вірус, проте його вживання може пригнічувати здатність організму протистояти хворобі, тим самим перешкоджаючи або затягуючи процес одужання. Водночас, згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважають, що ці гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками. Наголошую, що неправильне вживання антибактеріальних препаратів призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Вживання анти­біотиків без відповідних підстав шкідливе для людини й громадського здоров’я загалом, адже сприяє формуванню антибіотикорезистентних штамів. Саме тому такі хвороби, як-от туберкульоз, холера, сифіліс та інші бактеріальні інфекції, стають вироком для багатьох і щорічно забирають життя близько сотень тисяч людей.
А запуск електронного рецепта вирішить проблему неконтрольованого використання антибіотиків і допоможе запобігати виробленню антибіо­тикорезистентності.

За словами Тетяни Іванівни, в Україні зареєстровано понад 20 тисяч торгових назв лікарських засобів, із яких близько 60% – рецептурні. Призначити антибіотик може лише лікар після встановлення діагнозу. Він випише ліки в рецепті за діючою речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування, вкаже спосіб застосування та тривалість прийому:

– Відповідне призначення фіксується в інформаційній довідці до елект­ронного рецепта, яку лікар надрукує і засвідчить особистим підписом та печаткою, – така процедура триватиме в перехідний період, тобто до грудня. Пацієнт може погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських за­собів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті. Пацієнт ухвалюватиме рішення про купівлю антибіотиків на свій розсуд і відповідно до власного бюджету. У разі тимчасового переїзду в інший регіон, або якщо сімейник змінив місце проживання, пацієнт може звернутися до будь-якого лікаря за місцем перебування.
Як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть купувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо в дистриб’юторів без рецепта. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря.

У МОЗ пояснили, що нововведення впроваджуватиметься поступово в рамках перехідного періоду в медзакладах, що працюють з електронною системою охорони здоров’я. Якщо заклад охорони здоров’я не підключений до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.