Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Серпня 2022

ВУЛИЦІ ВЧОРА ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ. ЩО РОБИТИ ДАЛІ?

Вчора, 4 серпня, під час засідання 20 сесії міської ради, депутати ухвалили рішення щодо перейменування деяких вулиць і скверів Кам’янця-Подільського.

Нагадаємо, що до питання перейменування вулиць влада приступила ще в травні. Було запропоновано до перейменування 149 об’єктів топоніміки, з них 121 вулиця, 21 провулок, 1 проїзд, 4 сквери, 1 парк і 1 зона відпочинку.
Поки перейменування торкнулося тільки декілька з них.
Відтепер:

l вулиця Гагаріна – Степана Бандери
l Дружби народів – Євгена Коновальця
l Короленка – Бориса Оріха (загиблий Герой)
l Лелюшенка – Миколи Полюляка (загиблий Герой)
l Лермонтова – Дмитра Саса (загиблий Герой)
l Панфілова – Ростислава Доброшинського (загиблий Герой)
l Проектна – Квітки Цісик
l Проектна-1 – Андрія Кухаря (загиблий Герой)
l Проектна-2 – Олександра Горного (загиблий Герой)
l Проектна-3 – Богдана Блінчука (загиблий Герой)
l Проектна-4 – Едуарда Слободяна (загиблий Герой)
l Пушкінська – Івана Мазепи
l Смирнова – Ігоря Брановицького
l Суворова – Павла Скоропадського
l Тімірязєва – Ярослава Мудрого
l Черняхівського – Пламеницьких
l Чехова – Героїв Маріуполя
l Шмідта – Максима Квапиша (загиблий Герой)

l Сквер Васильєва – сквер Пам’яті
l Сквер Танкістів – сквер Героїв
l Сквер ім. Кірова – сквер Бастіонний
l Сквер Котовського – сквер Соборності
l Парк Комсомольський – парк Пластовий
l Зона відпочинку мікрорайону Жовтневий – сквер Родинний.

Ще на початку процесу перейменування пресслужба міської ради розповсюдила пояснення, що робити або не робити з документами жителям перейменованої вулиці.

ДЛЯ МЕШКАНЦІВ

è При перейменуванні вулиці на якій зареєстрована особа відмітка у паспорті наразі не робиться.

è Зміна назви вулиці здійснюється автоматично під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

è Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані.

è У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності/право на спадщину/договору купівлі-продажу/дарування тощо).

è У разі потреби, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про реєстрацію права власності (перереєстрація) у разі якщо право власності на майно зареєстровано до 1 січня 2013 року (під такими потребами розуміють, наприклад, необхідність купівлі-продажу чи дарування нерухомості).

è Якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва вулиці.

ДЛЯ ЮРИДИЧНИХ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ

è Зміна відомостей про місцеперебування юридичної особи та фізичної особи-підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до чинного законодавства щодо державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

è Перейменування вулиці місцеперебування юридичної особи – є зміною місцеперебування юридичної особи. А це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.

è Водночас законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцеперебування, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Зауважимо, що у такому випадку адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів, тобто це безкоштовно.

l Про зміну назви вулиці повідомляються всі державні органи, соціальні служби. Тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими. Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідності до нових назв, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі та нові назви.

l Консультації, пов’язані з переоформленням у зв’язку зі зміною назв вулиць, вам зможуть надати за телефонами:
5-16-10 – служба містобудівного кадастру Департаменту містобудування та архітектури Кам’янець-Подільської міської ради
5-18-90 – відділ реєстрації місця проживання
5-02-75 – управління державної реєстрації.