Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
27 Жовтня 2022

ВІДЗНАЧИЛИ ЗАХИСНИКІВ ДУХОВНОГО ФРОНТУ

27 жовтня міський голова Михайло Посітко з нагоди Дня військового капелана, який відзначали напередодні, зустрівся з священнослужителями Духовної ради та вручив їм подяки за допомогу військовослужбовцям і вимушеним переселенцям. З початку російського вторгнення християнські церкви різних конфесій одними з перших долучилися до волонтерської діяльності, багаторазово збирали та везли гуманітарну допомогу на лінію фронту, а також весь час займалися пошуком домівок та харчування для переселенців з територій бойових дій. Окрім того, вже традиційно щоранку о 9.00 відбувається хвилина мовчання та молитва за участю духовенства з християнських церков міста. Священнослужителі, які входять до Духовної ради, неодноразово відгукувалися на заклики міської влади та збирали необхідні речі та продукти, надавали приміщення для приготування їжі, а передусім займалися своєю головною місією – проголошували Добру Новину, лікували душевні рани від війни та повертали надію і віру у Бога. Можемо відзначити, що останніми роками відносини між релігійними громадами та місцевим самоврядуванням дійсно піднялися на новий якісний рівень, про що говорять численні заходи та акції за участю духовенства. Водночас, зберігаючи принцип поваги до громадян України, незалежно від віросповідання, рівності всіх конфесій та відділення держави від Церкви.

У особі цьогорічного головуючого Духовної ради єпископа римо-католицької Церкви Леона Дубравського, міський очільник відзначив також благодійну організацію «Карітас-Спес» та всю католицьку громаду міста. Тим більш, що напередодні відбулася організаційна зустріч щодо створення реабілітаційного центру для військовослужбовців у приміщені колишньої міської друкарні у Старому місті. Відзнаками міського голови були нагороджені військові капелани: настоятель Петропавлівської Церкви, капелан Кам’янець-Подільського гарнізону, митрофорний протоієрей Олександр Цісар (ПЦУ) та пастор Олександр Вершигора (церква «Християнин»), які регулярно відвідують наших захисників на Сході та Півдні України. У той же час колишній секретар Духовної ради Тарас Банас постійно здійснює духовну опіку у складі окремого батальйону 35 бригади морської піхоти у зоні бойових дій. За активну просвітницьку та благодійну участь у духовному житті громади, допомогу переселенцям та українським військовослужбовцям були відзначені священнослужителі євангельських та протестантських церков Кам’янця: Микола Каспров, єпископ Церкви євангельських християн баптистів, пастори Володимир та Сергій Чорнопиські, Віктор Мартинович, Петро Зембицький, Віктор Ємелін, Валерій Подьялюк – з Української церкви християн віри євангельської (п’ятидесятників), Степан Кропивницький з Церкви адвентистів сьомого дня, Ігор Орденанс (Помісна церква на Поділлі), Валентин Горячок (Церква «Скинія Давида»). Тим більш, що вручення відбувалось напередодні Дня Реформації, який відзначається щороку 31 жовтня.

Від Православної Церкви України удостоїлися подяками настоятель Свято-Миколаївської парафії о. Сергій Литвинюк, настоятель храму Св. Йоана Богослова митрофорний протоієрей Юрій Матвейцов та настоятель Богоявленської церкви о. Ігор Герій, а від Української греко-католицької церкви – настоятель парафії Пресвятої Трійці о. Севастіян Бондаренко ЧСВВ. Очевидно, що згадано не всіх християн, які у цей нелегкий час допомагають нашій державі. Проте у нагородженні духовенства міська влада хотіла символічно відзначити внесок прихожан їхніх храмів та молитовних будинків, які своєю працею та молитвою підтримують духовний фронт боротьби нашого народу проти російського агресора.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, секретар Духовної ради християнських церков міста.