П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

ПОЛІЦІЯ ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО НАЙПОШИРЕНІШІ ВИДИ ШАХРАЙСТВ

ПО ІНТЕРНЕТУ

Цей вид шахрайства полягає у незаконному використанні персональних даних користувачів мережі. Шахраї під різними приводами виманюють дані про банківські карткові рахунки (номер платіжної картки, термін дії та додатковий код, розміщений на її звороті). Маючи таку інформацію, можна легко проводити Iнтернет-платежі.

Наприклад, людина розмістила оголошення (в Інтернеті, газеті тощо) про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер і просять повідомити дані банківської картки для того, щоби переказати гроші за товар. Натомість із карткового рахунку знімаються всі кошти.

ПО ТЕЛЕФОНУ

Шахраї телефонують обраній жертві та повідомляють, що близька людина скоїла якийсь злочин чи стала винуватцем дорожньо-транспортної пригоди і перебуває під вартою. Задля звільнення від кримінальної відповідальності їм необхідно терміново перерахувати гроші на вказаний номер телефону або поповнити банківський рахунок. При цьому злочинці вимагають у потерпілих не переривати зв’язку з ними до того, поки їм перерахують гроші. Це робиться, аби жертва не могла передзвонити до родича і перевірити, чи з ним справді щось сталося.

ЗНЯТТЯ «ПОРЧІ»

Не дозволяйте незнайомим особам ворожити вам, особливо на цінних речах, грошах. Як правило, ці речі ніколи не повертаються власникам. Пам’ятайте, що жертвами такого виду шахрайства часто стають люди зі слабкою волею, яких спіткали життєві негаразди. У тенета шахраїв потрапляють і молоді люди (в основному дівчата).

Щоби не зловитися на гачок шахраїв:

• не повідомляйте нікому своїх персональних даних, у тому числі про банківські платіжні картки;

• не оплачуйте наперед товарів і послуг, тим більше через Інтернет;

• ніколи не відчиняйте дверей незнайомцям і нікому не показуйте, де зберігаєте гроші;

• роз’яснюйте дітям, що не слід вступати у переговори із незнайомими людьми, а також давати незнайомим цінні речі, зокрема, мобільні телефони.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно повідомляйте про це в поліцію за тел.: 102!



Дмитро СЕМЕЛЮК, оперуповноважений СКП.