П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Березня 2017

БЕРЕЖІТЬ ДІТЕЙ!

Останнім часом набули поширення випадки самогубств неповнолітніх і малолітніх дітей, які трапляються на фоні негативного психологічного впливу на них так званих груп смерті у соціальних мережах.

Найбільш вразлива аудиторія – діти віком 13-17 років, котрі не отримують достатньої уваги від батьків і маєють проблеми у спілкуванні з батьками й однолітками. Такі діти більшість вільного часу проводять у мережі Інтернет, де масово вступають у різноманітні закриті групи найчастіше у соціальній мережі «ВКонтакте» під назвами «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім», «Ї57», «Ї58», «Розбуди мене о 4.20» та інші.

Діяльність таких груп побудована на принципі впливу на підсвідомість дитини шляхом розміщення нагнітаючих матеріалів: картинок у сіро-біло-чорному спектрі, музики специфічного психоемоційного характеру, відеозаписів актів самогубств.

Учасники таких спільнот називають себе китами, тому що ці тварини асоціюються в них зі свободою і можуть добровільно піти із життя. Відповідно, в усіх шанувальників цих спільнот на особистих сторінках розміщені відеозаписи або малюнки з літаючими китами.

Адміністратори таких груп запрошують учасників до виконання близько 50 завдань, останнім з яких завжди є самогубство. Маніпулювання вміло здійснюється на психологічному рівні. При цьому підліткам погрожують, що в разі невиконання фінальної частини «квесту» буде вчинено фізичну розправу не тільки з ними самими, а й з їхніми батьками та іншими родичами.

Крім того, модератори здійснюють моніторинг індивідуальних сторінок неповнолітніх у соціальних мережах з метою виявлення дітей із депресивним психічними станом. За допомогою практик нейролінгвістичного програмування та інших психологічних прийомів таких дітей схиляють до різних дій і вчинків, що у подальшому призводять до вчинення суїцидів.

Загалом схема втягнення дітей у вказані групи має такий вигляд. Підліток цікавиться їхньою діяльністю та подає заявку на вступ. На наступному етапі адміністратор у приватному чаті спілкується з дитиною, вивчаючи її готовність до самогубства, і затверджує кандидатуру для участі в закритій групі. При цьому дитину схиляють до виконання завдань «квесту», які у переважній більшості передбачають заподіяння собі тілесних ушкоджень чи болю (у вигляді порізів різних частин рук і ніг). Усі ці «квести» обов’язково знімаються на відео, а фотографії доказів публікуються у закритому чаті. Однією з головних умов є недопущення поширення зазначеної інформації серед батьків і працівників освітніх закладів.

Після діалогу через програмне забезпечення «Sкуре» у неповнолітнього залишається декілька днів до вчинення самогубства. Це і є фінальне завдання, обов’язкове для виконання з відеофіксацією моменту смерті в режимі он-лайн.

Така субкультура підліткового суїциду має розгалужену систему і поширюється в усіх регіонах, в т.ч. й у нашій області.

Поряд із втягненням неповнолітніх користувачів соціальних мереж у різноманітні спільноти деструктивного та суїцидального характеру серед підлітків набирає популярності «флешмоб» під назвою «Зникни на 24 години», умовою якого є втеча з дому на 24 години без попередження батьків і за відсутності будь-яких засобів зв’язку.

Крім того, в мережі Інтернет серед підлітків з’явилася нова небезпечна гра під назвою «Біжи або помри», де організатори груп спонукають дітей до вкрай небезпечних дій, зокрема до раптової появи на проїжджій частині безпосередньо перед транспортним засобом, що рухається. Додаткові чинники психологічного впливу створюють пряму загрозу життю та здоров’ю дітей під час їхгьої участі в дорожньому русі та призводять до ігнорування ними елементарних правил безпеки.

Тож, звертаємося до батьків із проханням бути пильними, звертати увагу на те, з ким спілкується дитина, приділяти більшу увагу психологічному стану підлітка, контролювати облікові записи (акаунти) і групи, у яких перебуває дитина в соціальних мережах, перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень. Особливу увагу звертати на різноманітні пошкодження у формі кита.

Олександр ГОНЧАР, 

заступник керівника Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури.