П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

ЗВІТУЄ МЕР!

Уже традиційно ділюся з вами, дорогі кам’янчани, тим, що нам вдалося досягти за рік, які вагомі проекти реалізовані, що заплановано, над чим працюємо сьогодні. Хочу подякувати вам за підтримку та віру в розвиток нашого міста. А також депутатському корпусу і народному депутату Володимиру Мельниченку – за конструктивну співпрацю та розуміння.

Цього року маємо досить успішні нові проекти, продовжуємо розвивати життєво важливі галузі, підтримуємо військових і родини загиблих учасників АТО, налагоджуємо міжнародну співпрацю, пишаємося досягненнями молоді та спортсменів. Аналізуючи, чим і як живе місто, можу вкотре повторити, що Кам’янець і кам’янчани – особливі. Отже, про основні досягнення детальніше:

ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Михайло СІМАШКЕВИЧ– Відкрили сучасний завод із кондиціонування насіння. Для Кам’янця такий проект дав створення нових робочих місць, податки до міського бюджету, підтвердження іміджу міста в партнерських відносинах з інвесторами міжнародного рівня.

– Для підвищення якості води та економії коштів на реагенти для її очищення придбано нові установки на другий Дністровський водогін.

– За рахунок залучення коштів Держфонду регіонального розвитку та при співфінансуванні з міського бюджету протягом 2016 р. продовжено реалізацію проекту «Реконструкція котельні з переобладнанням котлів на альтернативні види палива на вул.Жукова, 2. Сьогодні маємо вже сім котелень на альтернативних видах.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

– 2016-го вперше за багато років із міського бюджету виділено більше як 1 млн.грн. на дворові проїзди. Вже є 16 відновлених дворів. Нещодавно завершено ремонт двору, який першочергово потребував відновлення – Князів Коріатовичів, 5-7.

– Капітально ремонтуємо парк Героїв Євромайдану.

– Відкрито парк мініатюр замків України.

– Впорядковано територію біля Центрального ринку.

– Проведено озеленення міста: висаджено сотні дерев, тисячі квітів, облаштовано яскраві клумби в різних мікрорайонах.

– Зроблено транспортну розв’язку на вул.Старобульварна.

– Придбано віброкоток «Bomag» для ремонту доріг.

– Відкрито Європейський сквер як сучасний майданчик із флагштоками країн Євросоюзу для відпочинку і проведення заходів.

– Перейменовано понад десять вулиць і провулків, відповідно до ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

– На Алеї закоханих облаштовано гігантський парасоль, під яким не лише зручно відпочивати, а й можна зарядити гаджет.

– Для зручності жителів і туристів започатковано нічні маршрути.

– Маємо поповнення у білих лебедів – у Ромео і Джульєтти з’явилося шість пташенят.

ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ЖИТЛА

Попри те, що держава не будує соціального житла, міська влада знайшла можливість забезпечити житлом родини кам’янчан.

– 16 родин працівників ВАТ «Кам’янець-Подільський автоагрегат» після 20 років очікування отримали квартири у новозбудованій багатоповерхівці на вул.Чехова, 45.

– Отримали житло двоє кам’янчан, які стояли на черзі з 1986 р.: інвалід війни в Афганістані та жителька міста, відселена з аварійного будинку на Драй-Хмари, 24.

– Надано однокімнатну квартиру з комунальними зручностями сім’ї інваліда Великої Вітчизняної війни l групи.

– Придбано чотири квартири для сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, та одну – для інваліда війни II групи, який зазнав поранень під час війни на сході.

ОСВІТА

– Поточного року в міський ліцей і НВК №16 придбано необхідну сучасну техніку, реагенти, прилади в кабінети фізики та хімії.

– Проведено капремонт теплових пунктів у закладах управління освіти.

– Виконано капремонт фасадів із утепленням будівлі початкової школи та переходу НВК №3, санвузлів у приміщеннях шкіл №№5, 17, дитсадку №5, покрівель НВК №№13 та 14, корпусу №1 НВК №9, шатрового даху корпусу №1 НВК №8, даху 16-ї школи та поточний ремонт даху ДЮСШ №2. Проведено капремонти опалення південного крила ЗОШ №15, харчоблоку та їдальні ЗОШ №10.

– Чимало ремонтних робіт виконано і в дитячих садочках: здійснено ремонт системи тепловодопостачання і водовідведення ДНЗ №2, капремонт харчоблоку ДНЗ №12, капремонт шатрового даху, фасаду та системи водовідведення ДНЗ №7, реконструкцію шатрового даху ДНЗ №21, ремонт даху, фасаду та системи водовідведення і каналізації ДНЗ №15.

– Патріотичне виховання є одним із пріоритетних у закладах освіти. Дошкільнята, учні, педагоги долучаються до збирання допомоги військовослужбовцям – зібрано тонни продуктів харчування, одягу, засобів гігієни, написано тисячі листів на підтримку українських захисників.

– Завдяки перемозі в конкурсі, який проводить фонд братів Кличків, у СЗОШ №1 встановлено сучасний спортивний майданчик.

– Упродовж поточного року отримуватиме стипендію Президента України Світлана Понорчук – учитель образотворчого мистецтва НВК №3.

– Придбано нові холодильники, пральні машини, конфорні плити, ліжечка, столики в дитсадки міста.

– Із міського бюджету виділено кошти на придбання підручників.

– Кам’янець-Подільський здобув перемогу в грантовому проекті японського уряду «Кусаноне» у сфері освіти, і як результат – місто отримає фінансування для капремонту фасаду з утепленням у ДНЗ №2, капремонту даху, фасаду та системи водовідведення й каналізації в ДНЗ №15.

– Управління освіти і науки здобуло перемогу в конкурсі від ЄС для реалізації проекту з облаштування залу для скелелазіння.

МЕДИЧНА ГАЛУЗЬ

– Міська лікарня, міська поліклініка та амбулаторії сімейної медицини отримали сучас-ний електрокардіограф.

– Придбано: кріосистему, апарат для гістологічної обробки тканин, дистилятор, гематологічні аналізатори для клінічної лабораторії, багатоканальні кардіографи, стерилізатори парові, камери для зберігання медичного стерильного інструменту, дифібрилятор і оглядову щілинну лампу, здійснено реконструкцію флюорографа.

– Відкрито сучасну пологову палату сімейного типу.

– За спонсорські кошти закуплено пральні машини для пологового будинку, соціального центру «Турбота» та амбулаторії сімейної медицини.

– Проведено капремонт даху травматологічного відділення міської лікарні №1, ремонт даху в МЦ «Охматдит», заміну вікон у приміщенні лікарні на вул.Франка, 30.

– Відкрито амбулаторію сімейної медицини на вул.Саксаганського, 1в. Відтепер у Кам’янці в різних мікрорайонах міста їх 13.

– Реорганізовано стоматполіклініку, що дало позитивні результати: фінансові надходження до бюджету установи збільшилися в рази.

– Запрацювала урядова програма «Доступні ліки», тому кам’янчани в аптеках міста можуть придбати пільгові медикаменти.

– У приміщенні лікарні на вул.Матросова, 17 відкрито ангіограф, який дає можливість проводити коронографію і дослідження судин, вчасно виявляти

та лікувати захворювання.

– Також із народним депутатом Володимиром Мельниченком передали сто ковдр, придбаних за рахунок коштів благодійного фонду «Ми – кам’янчани», лабораторний холодильник для ургентної лабораторії неврологічного відділення міської лікарні.

– Закуплено ліжка для міської лікарні.

КУЛЬТУРА І СПОРТ

Упродовж року в місті проведено близько тисячі культурно-мистецьких масових заходів, серед яких фестивалі, конкурси, концерти, акції, флешмоби, виставки.

Не можна не згадати про найбільш масштабні:

– Вийшли у світ монети номіналом 5 і 10 гривень із зображенням Старої фортеці.

– Продовжується відновлення Будинку культури. Його ремонт виконується за кошти, виділені як Державним, обласним, так і міським бюджетами, та за сприяння народного депутата Володимира Мельниченка.

– Завершено реставрацію башти Нової Західної. Вдалося це завдяки тісній співпраці за вертикаллю: народний депутат Володимир Мельниченко, обласна влада, місцеве самоврядування.

– Запроваджено премії міського голови для спортсменів, які здобули перемогу у всеукраїнських чи міжнародних змаганнях.

– Маємо п’ять спортсменів – призерів Олімпійських ігор: Аліна Комащук, Сергій Куліш, Олександр Пєлєшенко, Ігор Радівілов, Віталій Трушев.

– Десятки переможців у Всеукраїнських і світових змаганнях прославляють честь міста та країни.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

– Грошову допомогу отримують кам’янчани, які святкують 80-, 90- та 100-річчя.

– Видано 507 карток учасникам АТО для отримання 7-відсоткової знижки при купівлі ліків і продуктів харчування, прийнято рішення про виплату матеріальної допомоги дітям Почесних громадян міста та дітям загиблих учасників АТО. Родинам загиблих у зоні АТО військовослужбовців виділено по 5 тис.грн. на встановлення пам’ятників.

– Родинам загиблих учасників АТО видано картки кам’янчанина, які дають право на безкоштовний проїзд у транспорті, відвідування музею, 5% знижку в стоматологічному кабінеті «Ка-дент», 10% знижки на продовольчі товари у магазині «Мрія», 10% знижки на ліки та лікарські засоби в окремих аптечних пунктах, 10% знижки у перукарнях міста.

– Створено оновлений центр соціального обслуговування «Турбота».

– Виділено кошти з міського бюджету на оздоровлення більш ніж 50 дітей пільгових категорій на березі моря.

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

За рік проведено близько п’ятдесяти зустрічей з іноземними делегаціями.

– Від Глогова та Глогівського повіту неповносправним дітям передали роботи, що розвивають моторику.

– 45 дітей із родин учасників АТО впродовж двох тижнів минулого літа відпочивали у Польщі. Запланована така поїздка і в липні цього року.

– Діти пільгових категорій, завдяки перемовинам міського голови, відвідали Міжнародний літній табір у Литві.

– Із міста Глогова для громади Кам’янця передали медикаментів на суму 30 тисяч злотих.

– Підписано п’ять угод про співпрацю.

– Від Глогівського повіту кам’янецьким пожежникам подарували прилад, який дає змогу виявляти людей у задимленому приміщенні або під завалами. Аналогічного обладнання немає в жодному населеному пункті області.

ДОПОМОГА ВІЙСЬКОВИМ

За три роки війни на сході місто втратило 12 молодих, перспективних, талановитих кам’янчан, які залишили сотні нереалізованих планів, маленьких дітей, вічний біль у серцях батьків. Вони – наші Герої, назавжди в історії міста.

– Задля увіковічення пам’яті українських захисників, їхніми іменами названо вулиці нашого міста, встановлено меморіальні дошки на фасадах навчальних закладів, де вони провели свої юні роки.

– Традиційно на Різдвяні свята міський голова відвідує на передовій українських захисників і передає гостинці від кам’янецької громади.

– Відновлюється військова слава Кам’янця – створено 48-му окрему інженерну бригаду, а це близько двох тисяч робочих місць і податки до міського бюджету. Із 1 червня запрацював 201-й навчальний центр, де готуватимуть фахівців за 38 військово-обліковими спеціальностями.

– Військовим на схід передано п’ять автомобілів швидкої допомоги.

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.