Субота, 20 Квітня 2024 р.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДОХРЕЩА!

Щорічно, 19 січня православний віруючий народ святкує Водохреща. Вже традиційно склалося, що одним із обрядів свята є занурення в ополонку.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДОХРЕЩА!Але внаслідок аномально-теплої погоди, яка трималася останнім часом, лід на водоймах не набрав достатньої міцності, а частково взагалі відсутній.

Відповідно, звертаємося до мешканців та гостей міста Кам’янця-Подільського з проханням не виходити на лід під час святкування Водохреща, традиційне занурення у воду здійснювати тільки у спеціально підготовлених місцях.

І якщо ж Ви все ж таки наважилися скупатися в ополонці, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, пропонує згадати декілька нескладних правил, щоб купання дійсно було на благо.

1. Ви повинні бути впевнені, що у вас немає жодних медичних протипоказань. Інакше купання в крижаній воді посилить хворобу. По-перше, купатися в ополонці категорично заборонено тим, хто хворий різними інфекційними захворюваннями, такими як грип, бактеріологічними захворюваннями – запалення дихальних шляхів, цистит та інші хвороби простудного характеру. Не варто ризикувати людям з хворобами опорно-рухового апарату та серцево-судинними захворюваннями.

2. Виберіть безпечне місце для купання. Здійснюйте занурення лише в спеціально відведених та обладнаних місцях для масового проходження обряду, де чергують бригади рятувальників та медиків і за необхідності Ви зможете швидко отримати допомогу фахівців.

3. Відповідально підготуйтесь до купання. Вам знадобляться: одяг для купання, махровий банний рушник, вовняні шкарпетки, в яких буде зручно йти по льоду, комплект сухого теплого одягу. Обов’язково захопіть з собою термос з гарячим чаєм, щоб зігрітися після купання.

4. Купайтеся без фанатизму. Найчастіше, занурившись у воду, людина відчуває різкий прилив енергії, ейфорію, і затримується в ополонці досить довго. Це помилка, яка може привести до серйозних наслідків.

5. Не вживайте алкоголю. Пам’ятайте, що алкоголь – це не кращий спосіб уберегтися від переохолодження.

6. Обов’язково зігрійтесь після купання. Як тільки Ви вийшли з крижаної води – добре розітріться рушником. Швидко перевдягніться у сухий теплий одяг та зігрійтеся гарячим чаєм.

Шановні громадяни, подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, не нехтуйте правилами безпеки. Веселого та безпечного Вам святкування!

Начальник управління з питань надзвичайних

ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Крилов