Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Березня 2018

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПРОРИВ

23 лютого у Хмельницькому відбувся інформаційний марафон «Енергоефективність та відновлювана енергетика на користь громадам».

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПРОРИВСвоїми досягненнями на шляху до енергоефективності перед журналістами з різних регіонів країни ділилися міський голова Хмельницького Олександр СИМЧИШИН, голова Держенерго­ефективності України Сергій САВЧУК і керівник Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана КОРСАКАЙТЕ. Слова підкріпили екскурсією на ключові об’єкти енергетичної реформи. До речі, одним з екскурсоводів був колишній Кам’янець-Подільський міський голова, а нині заступник міського голови Хмельницького Анатолій НЕСТЕРУК. На хмельницьку установку з дегазації звалищного газу на полігоні твердих побутових відходів і котельню на твердому паливі завітав і «Подолянин».

Під час брифінгу Олександр Симчишин заявив, що плідна співпраця з USAID та з Держенергоефективністю дає конкретні результати. За короткий час Хмельницькому вдалося проаналізувати енергетичний баланс у всіх сферах міста та підготувати План дій зі сталого енергетичного розвитку Хмельницького на 2016-2025 рр.

Згідно з цим планом, в обласному центрі вже зроблено чи­ма­-ло, зокрема модернізовано 43 котлоагрегати, встановлено сонячні геліоколектори, прокладено майже 11 км теплових мереж. Функціонують 9 котелень із 19 колоагрегатами, що працюють на аль­тернативних видах палива. Про­кладено мережі зовнішнього освітлення зі встановленням 847 світильників. Проведено утеплення дев’яти дошкільних навчаль­-них закладів, у чотирьох ДНЗ вста­новлено індивідуальні теплові пункти. Замінено освітлення 1-4 класів шкіл міста. Встановлено три модулі індивідуальних теплових пунктів у термомодернізованому перинатальному центрі. Впро­ваджено механізм енергосервісу в бюджетних закладах міста.

У свою чергу голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України високо оцінив потужну роботу, проведену містом.

Після розмов перейшли до екскурсії та оглянули установку з дегазації звалищного газу, встановлену на Хмельницькому полігоні твердих побутових відходів на початку 2018 р. (на фото). Загаль­на потужність установки – 845 кВт. Вона дозволяє щороку виробляти близько 3,7 млн. кВт/год. електроенергії, яка буде реалізовуватися в мережу за «зеленим» тари­фом. Наразі він становить 12,4 єв­роценти за 1 кВт/год.

На полігоні радіють, що сучасна установка дає не лише нові робочі місця, зменшує об’єм сміт­тєзвалища, а найголовніше – мінімізує пожежі та покращує екологічну ситуацію в місті, адже за рахунок переробки зменшуються викиди СO2 в атмосферу. Отже, такі установки вирішують енергетичні, економічні та екологічні питання міст.

Також учасники прес-туру огля­нули твердопаливну котельню. На об’єкті встановлено два котли вітчизняного виробництва. Котельня працює на трісці та опалює прилеглі бюджетні установи і житлові будинки.

Свідками шумного процесу, як перемелюються цілі стовбури на тріску і подаються у піч, стали й представники ЗМІ. Якщо кам’янчан цим не надто здивуєш, адже самі маємо такі котельні, то для журналістів з інших регіонів це стало таким собі проривом до газової незалежності.