П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

«ЕЛЕКТРОННИЙ СУД»: ЗРУЧНО, КОМФОРТНО, АЛЕ…

Особливості інформування громадян щодо судової реформи жваво обговорювали 25 липня на прес-сніданку, який проводив ВГО «Комітет виборців України» в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану і ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях». Такий захід проводиться вже вчетверте, щоправда, попередні прес-сніданки відбувалися у Хмельницькому.

В епоху інформаційних технологій усе більше послуг для громадян переходять в електронний режим. Судова система у цьому плані не відстає. Аби спілкування громадськості та судочинства стало більш зручним, запроваджено проект «Електрон­ний суд», який покликаний забезпечити відкритість правосуддя шляхом створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Як зазначив голова Хмельницького обласного осередку КВУ Юрій АНУФРІЄВ, перспектива судової реформи є, але є і багато перепон.

Про її можливості та особливості присутніх ознайомив програмний менеджер Асоціації юристів Максим ІЛЬЧИШЕН.

– Реформа оцифрування судочинства розпочалася ще 2013 року. Наразі всього18 судів працюють, так би мовити, в режимі елект­ронного доступу до правосуддя, який має якісні переваги. Адже завдяки «електронному суду» населення матиме можливість отримувати інформацію про рух судової справи, час і місце її розгляду в режимі он-лайн, судові повістки відтепер можна буде отримувати в смс-повідомленнях, ухвалені судом рішення надсилатимуться на електронну пошту. Є ще така суттєва перевага, як можливість дистанційного відвідування судових засідань, звичайно, попередньо зареєструвавшись. До того ж кожен із судів країни має власну веб-сторінку на офіційному порталі «Судова влада України», де міститься інформація про суд.

Вікторія БОЯРШИНОВА.