П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

СКІЛЬКИ І КОМУ ПЛАТИТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

2019 року перелік і площа нерухомості, за яку потрібно платити державі, не змінилася в порівнянні з минулим роком. Як і раніше, є «пільгові» квадратні метри.

БАЗА ОПОДАТКУВАННЯ

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.
Сума податку збільшується на 25000,00 гри­вень на рік за кожен об’єкт житлової нерухомості (його частку), за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку).

ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД ПОДАТКУ НА НЕРУХОМІСТЬ 2019 РОКУ

60 кв. м – власники квартир;
120 кв. м – власники будинків;
180 кв. м – власники різних типів об’єктів нерухомості, в тому числі їхніх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податку кількох об’єктів, у тому числі їхніх частин).
Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 пункту 266.4 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:
• об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;
• об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).
Деякі сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад не тільки встановили власний розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та змінили (збільшили) граничну площу об’єктів, що звільняються від оподаткування, а також затвердили переліки об’єктів нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню (встановили власні пільги щодо сплати податку).

ВВЕДЕНІ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ, АЛЕ НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ОБ’ЄКТИ

Варто зазначити, що, наприклад, ін­дивідуальні (садибні) житлові будинки, садові або дачні будинки, які прийнято (введено) в експлуатацію, але право власності на які не оформлено (не зареєстровано) у встановленому законом порядку, не є об’єктом оподаткування!

ЗА ЯКИЙ ПЕРІОД СПЛАЧУЮТЬ ФІЗИЧНІ ОСОБИ, А ЗА ЯКИЙ – ЮРИДИЧНІ?

Цього року платники – фізичні особи сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2018 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувалися при розрахунку податку минулого року. До 1 липня 2019 року за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) направлено (вручено) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомленнярішення.
Платники податку – юридичні особи сплачують податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2019 рік. Вони самостійно обчислюють базу оподаткування, виходячи iз загальної площі кожного окремогo об’єкта оподаткування нa підставі документів, щo підтверджують право власності на цeй об’єкт.

ЯК РОЗРАХУВАТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування.
Мінімальна заробітна плата, станом на 1 січня 2018 р., становила 3 723 грн.
Кам’янець-Подільська міська рада затвердила ставку податку на нерухомість у розмірі 1% від розміру мінімальної зарплати (за 1 кв. м бази – 37,23 грн), для гаражів – 0,01% (за 1 кв. м бази – 0,37 грн).
Якщо у вас квартира площею 65 кв. м, то вам нарахують податок на 5 кв. м, на які перевищено пільгову площу (5 кв. м множимо на 37,23 і отримуємо податок на нерухомість 186,15 грн).

ЯКЩО КВАРТИРА ПЛОЩЕЮ 100 КВ. М МАЄ ДВОХ СПІВВЛАСНИКІВ, КОЖНОМУ З ЯКИХ НАЛЕЖИТЬ ПО 50 КВ. М. ЧИ В ТАКОМУ РАЗІ НАРАХОВУЄТЬСЯ ПОДАТОК?

Згідно із ПКУ, сплачується податок, якщо ви маєте у власності таку нерухомість (на одного власника):
– квартира понад 60 кв. м;
– житловий будинок понад 120 кв. м;
– різні типи об’єктів житлової нерухомості та їхні частини (у разі одночасної власності) понад 180 кв. м.
Якщо нерухомістю володіють декіль­-ка осіб, то і пільгова площа ділиться між ними.

ПРО ВИПАДКИ ЗМІНИ ВЛАСНОСТІ

У разi переходу права власності нa об’єкт оподаткування від одногo власника до іншогo, протягом календарного року податок обчислюєтьcя для поперед­нього власника зa період із 1 січня цьогo року дo початку того місяця, в яко­мy він втратив право власності нa зазначений об’єкт оподаткувaння, a для нового власника – починaючи з місяця, в якомy виникло право власності.
Контролюючий оргaн надсилає по­датко­ве повідомлення-рішення новомy власнику.

СПЛАТА ПОДАТКУ

Податок сплачується дo відповідного бюджету зa місцем розташування об’єктa оподаткування. Фізичні особи можуть сплачувaти податок у сільській чи селищній місцевості черeз каси сільських (селищних) рад зa квитанцією прo прийняття податків.
Податок зa звітний рік сплачуєтьcя:
1) фізичними особами – протягом 60 днiв iз дня вручення податковогo повідомлення-рішення;
2) юридичними особaми – авансовими внесками щокварталу дo 30 числа місяця, що настaє за звітним кварталом, які відображаютьcя в річній податковій декларації.

ЩО БУДЕ, ЯКЩО НЕ ЗАПЛАТИТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ 2019 РОКУ?

За затягування виплат податківці нараховують штрафи і пеню.
За прострочену оплату податку нерухомості за ст.126 ПКУ нараховується штраф у розмірі 10% від суми податкового боргу (якщо прострочення складає 30 днів). Якщо прострочення становить більше як місяць, тоді штраф – 20% від суми нарахованого податку на нерухомість.
Не варто забувати і про пеню. Її розмір система вираховує автоматично, і залежить вона від суми боргу, кількості прострочених днів та інших чинників. Якщо фізична особа є підприємцем, за податковий борг її можуть позбавити свідоцтва платника єдиного податку.

ЯК ОСКАРЖИТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

Якщо вам нарахували великі суми, і ви не згодні з ними, то варто розібратися, звідки вони взялися. Потрібно виконати такі дії:
1. Із правовстановлюючими документами з’явитися до податкової за місцем реєстрації (вул.Огієнка, 74, кабінет 230).
2. Написати заяву у фіскальній службі про необхідність проведення звірки площі нерухомості, розміру податку, нарахованої суми.
Якщо вам усе ж нарахували податок на нерухомість або його суму неправомірно, тоді після проведення звірки фіскальна служба зобов’язана зробити перерахунок суми платежу і надіслати нове повідомлення-рішення.

Прес-служба Кам’янець-Подільського управління ДФС у Хмельницькій області.