П'ятница, 26 Квітня 2024 р.

СТАРТУВАЛА ПОВІТРЯНА ВАКЦИНАЦІЯ

Уже другий рік поспіль по всій Україні проводиться кампанія вакцинації диких тварин від сказу.

Із літаків над лісами і полями розкидають невеликі брикети розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна, всередині яких желеподібна капсула з вакциною. Як стверджують фахівці, кампанія хоч і відбувається вдруге, проте вже дає помітні позитивні результати – хворих на сказ тварин суттєво поменшало в порівнянні з 2017 роком.
– Одинадцятого вересня на Хмель­ниччині розпочалося планове проведення пероральної іму­нізації проти сказу диких м’ясоїдних тварин – лисиць, вовків, єно­товидних собак, – коментує начальник Кам’янець-Подільського міськ­районного управління Держ­прод­споживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Розкидатимуть при­манки із літаків АН-2 над полями і лісовими угіддями області поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило 25 доз вакцин. Усього по області планують розповсюдити 467 235 доз приманок на площі 18 тис. 689 кв. км.
Вакцини створюють специфічний імунітет, не викликають захворювання в молодих тварин, не виділяють вакцинований вірус зі слиною, безпечні для домашніх тварин і людей.
Звертаємося до мешканців області з проханням із розумінням поставитися до заходів із вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні приманок не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати для тварин.