Субота, 20 Квітня 2024 р.
9 Квітня 2010

«МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ…»

На розширеному пленумі міської ради ветеранів, який відбувся 7 квітня, справжня битва розгорілася довкола питання організації відзначення 65-ї річниці Великої Перемоги. Каменем спотикання стало місце проведення головного і наймасштабнішого дійства, запланованого безпосередньо на 9 травня.

Ще з радянських часів єдиним і безальтернативним майданчиком для святкувань був стадіон ім.Тонкочеєва. Таким місцем він залишався до середини 2000-х. На жаль, з кожним роком ріділи лави ветеранів і все менше залишалося людей, здатних пройти урочистою ходою до стадіону. Не всім здоров’я дозволяло і висидіти на трибунах під пекучим сонцем (іноді свято затьмарював стрімкий рух карет швидкої допомоги).

Врешті, останніми роками святкові події з нагоди 9 Травня були сконцентровані у сквері Танкістів і на Водоймі. Кам’янчани, згадуючи минулий рік, відзначали зручну обстановку (для ветеранів були встановлені стільці), душевність і теплоту, виявлену організаторами урочистостей.

Цього року передбачалися подібні заходи: учасники урочистої ходи мали би пройти до Меморіалу Слави у сквері Танкістів, де після покладання квітів заплановано театралізоване дійство. Солдатська каша на привалі, фронтові сто грамів і пісні воєнних років мали б очікувати ветеранів на Водоймі. Організатори подбали і про пересування на авто для вже немолодих бійців Великої Вітчизняної війни. I це ще не все – заступник міського голови Олег ДЕМЧУК перелічив цикл заходів із 9 квітня до 9 травня, які, зокрема, передбачали надання безкоштовних побутових послуг у перукарнях міста і ремонтних майстернях, пільгове зубопротезування, матеріальну допомогу, зустрічі в навчальних закладах тощо.

Начальник управління праці та соцзахисту населення Надія ПIДСКОЦЬКА, у свою чергу, додала, що 2010 – Рік ветерана, тому і влада, і громада не стоять осторонь їхніх проблем. У Кам’янці, на жаль, нині лише 4,5% населення мають відношення до Великої Вітчизняної війни. Ветеранів залишилося мало, але Перемога – свято для всіх.

Відповідь на головне запитання учасників пленуму «Чому відмовилися від урочистостей на стадіоні?» була відома вже певний період. Міська влада пояснила це відсутністю коштів на ремонт стадіону ім.Тонкочеєва. Згідно з результатами обстеження, проведеного за дорученням міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА, необхідна сума складає 2,5 млн.грн. Ні у державі, ні в місті бюджету не прийнято, де брати кошти, – не відомо.

Близько години Анатолій Макарович вислуховував аргументи ради ветеранів, а іноді й доволі різкі звинувачення на адресу міської влади.

– Ми думали, що буде краще охопити якнайбільше людей увагою і турботою, – зазначив міський голова. – Хто ще може похизуватися такими гарними центрами, як «Довголіття» та «Надія». Лише минулого року ми виділили мільйон двісті тисяч гривень на пільгові рецепти – такого в Україні ніде немає. Ми хотіли дійти до кожного ветерана, але якщо для Вас принциповим є стадіон, ми проведемо святкування там. Утім мені буде соромно перед кам’янчанами за те, що на стадіоні немає гідних для святкування умов. Хоча ми постараємося докласти

всіх зусиль для створення їх до

9 Травня.

Вже наступного ранку на стадіоні Анатолій НЕСТЕРУК разом зі своїми заступниками Олегом МАРУНЧАКОМ та Олегом ДЕМЧУКОМ, керівниками всіх задіяних в організації свята відділів та управлінь обговорювали масштаби робіт.

Трибуни, і не лише вони, насправді виглядали жахливо, але це не злякало будівельників міста: всі відгукнулися на прохання влади спільними зусиллями відремонтувати стадіон за свої кошти, як спонсорську допомогу місту та ветеранам. До кінця квітня роботи мають бути завершені.

Щодо культурно-патріотичної частини в організаторів також немає особливого вибору – вони мусять встигнути зробити за місяць те, що раніше робилося за півроку. За словами завідувача відділу культури Ольги ЧОРНОБИЛЬ, на жаль, доведеться повністю перероблювати сценарій, тому що деякі режисерські задумки не були розраховані на такий масштаб.

Немає сумнівів – місто зробить усе, щоб ветерани отримали те, що принципово відстоювали: опинитися у звичному для них місці, повернути ностальгічні почуття, пов’язані зі стадіоном минулих років, де 9 Травня завжди панував не лише дух Перемоги, весни та надії, а й дух справжньої єдності ветеранів та їхніх нащадків.

Хочеться, щоб і кам’янчани попри три дні вихідних (8-10 травня) знайшли час вшанувати по-двиг героїв Великої Вітчизняної.

Ольга МIРКОТАН.