П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2011

СУД ПОСЛАВ НАС В ЗАТ?

СУД ПОСЛАВ НАС В ЗАТ?2 лютого Рівненський апеляційний господарський суд своєю постановою скасував ухвалу Господарського суду Хмельницької області про відмову в задоволенні заяви ЗАТ «Тепловоденергія» про перегляд судового рішення від 14 жовтня 2008 р. у справі №7/4788 за позовом прокуратури м.Кам’янець-Подільський в інтересах держави до ЗАТ «Тепловоденергія» про визнання недійсним договору оренди цілісного майнового комплексу та зобов’язання його повернути.

Цією постановою Рівненський апеляційний господарський суд фактично перекреслив залишене в силі Вищим господарським судом і з такими зусиллями виборене містом, у першу чергу завдяки колишньому міському голові Анатолію НЕСТЕРУКУ, рішення, яким комплекс КП «Теплокомуненерго» було повернуто територіальній громаді.

За словами уповноважених представників міськради, суд, довго не вагаючись, скасував ухвалу про відмову в задоволенні заяви ЗАТ «Тепловоденергія», навіть не заслухавши думок та аргументів сторін, і фактично скасував постанову 2008 р. про визнання недійсним договору оренди цілісного майнового комплексу КП «Теплокомуненерго».

Формальною підставою для звернення ЗАТ «Тепловоденергія» стало те, що, на їхню думку, нібито Хмельницький господарський суд неправильно застосував норми чинного законодавства.

Юристи міської ради вважають постанову безпідставною, необгрунтованою та такою, що прийнята з грубим порушенням процесуального права.

– Заява, яка розглядалася Рівненським апеляційним судом, була подана ЗАТ «Тепловоденергія», згідно з конституційним правом, на звернення до суду за захистом своїх прав, – зазначив начальник управління правового супроводу та контролю міськради Едуард КОВТУН. – Втім суд розглянув її неправильно. Підстави для задоволення цього позову відсутні як за процесуальними, так і за  матеріальними нормами права. Тому, на наш погляд, прийняте Рівненським апеляційним судом рішення було незаконним і в обов’язковому порядку буде оскаржено в касаційній інстанції. Ми впевнені, що вища інстанція розгляне цей позов згідно з чинним законодавством, а значить, залишить у силі рішення Хмельницького господарського суду про те, що договір оренди має бути розірвано.

На жаль, якщо цю постанову не буде скасовано Вищим господарським судом, існує загроза, що договір оренди цілісного майнового комплексу КП «Теплокомуненерго», укладений до 2014 р. на вкрай невигідних для територіальної громади умовах, залишиться чинним, а прибутки від діяльності комплексу знову потечуть не до міського бюджету, а до кишень столичних акціонерів ЗАТ «Тепловоденергія».

Втім ця ситуація ніяк не влаштовує міської влади, яка звернулася по допомогу до керівництва області. 

– Губернатор стоїть на стороні громади, і ми сподіваємось на його підтримку, – зазначив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Вчора я повідомив про проблеми, пов’язані з КП «Міськтепловоденергія», голові облдержадміністрації Василю ЯДУСІ. Василь Степанович запевнив, що докладе максимум зусиль для допомоги комунальному підприємству. Сьогодні він їде до Києва захищати фінансовий план області. Серед проблем, які він обговорюватиме з віце-прем’єром Андрієм КЛЮЄВИМ, буде і питання подальшої долі нашого комунального підприємства.

Я чітко бачу перспективи розвитку «Міськтепловоденергії» та переконаний, що вона повинно залишитись у комунальній власності.  Мною особисто та керівником підприємства Валерієм ГОРДІЙЧУКОМ докладено чимало зусиль, щоб отримати кредит Світового банку на модернізацію систем водопостачання та водовідведення. Так само працюємо над тим, щоб отримати ліміти на газ Кам’янцю, котрий має великі борги, хоча всі бачать, як по Україні проходить відключення від газу великих міст. Ми просто не маємо права втратити  напрацювань і перекреслити перспективи. На сьогодні нашими юристами відпрацьовано чітку схему подальших дій, і я на 90 відсот­ків упевнений, що ми захистимо підприємство.

Михайло СІМАШКЕВИЧ також сподівається, що депутати міськради консолідують усі зусилля, щоб відстояти майно міста. З ініціативи міського голови ситуація навколо КП «Міськтепловоденергія» буде заслухана завтра, 5 лютого, на позачерговій сесії міськради.