П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Грудня 2012

ПІД ЯЛИНКУ – БАШТА І САДОК

4 грудня заступник міського голови Василь СУКАЧ під час чергового брифінгу розповів про стан справ у місті із «великими ремонтами».

БЕРЕМО ПРИКЛАД ЗІ СТАХАНОВА

Почали, звісно, з реставрації Нової Західної башти, до якої нині прикута увага місцевих та центральних ЗМІ (докладніше в «Подолянині» за 30 листопада»). Щодня за роботою реставраторів слідкують члени спеціально створеної робочої групи.

– Поки що нас не влаштовують темпи виконання робіт, – заявив Василь Сукач. – Щоб упоратись до кінця року, підрядник (хмельницька будівельна фірма «Мегапрогрес») має збільшити кількість працівників з 15 хоча б до 30 чоловік, збільшити робочий тиждень до шести днів та працювати в дві зміни. Але на сьогодні підрядник все ще не отримав коштів від держави і ви¬тратив власних 800 тисяч гривень. Без грошей неможливо залучити додаткових працівників.

Втім, Василь Олександрович впевнений, що за менш ніж місяць таки буде відбудовано стіну, змуровано внутрішній стовп із гвинтовими сходами, демонтовано тимчасове накриття та встановлено капітальний гонтовий дах.

За чітким дотриманням реставраторами проекту пильнує головний інженер Хмельницького проектного інституту «Цивільпромбуд» Василь Сарканич. Тримають роботи на контролі й міський голова Михайло Сімашкевич та голова ОДА Василь Ядуха.

ВАЛИ БУДУТЬ РІВНЕНЬКІ

А тим часом по сусідству, на Новому Замку, ведуться роботи із впорядкування цієї території. Кілька років тому там було проведено реконструкцію, однак відвідувачі продовжували ламати ноги об залишені купи будівельного сміття. Тож за дорученням міського голови нещодавно усе це неподобство було прибране.

– Ми вивезли звідси 35 КАМАЗів грунту і каміння, – розповідає Василь Сукач. – Далі маємо спланувати майданчик грейдером, підсипати мармурову мучку – і «вали» стануть гарним майданчиком для фестивальних заходів.

Свою частку уваги отримала цьогоріч і фортеця: було завершено консерваційні роботи і благоустрій на Північному дворику та подолано стару проблему з водопостачанням: старі іржаві труби замінено на пластикові, і ще додатково придбано насос, який подаватиме технічну воду з криниці у Новій Східній башті.

ГОТУЄМО ЧЕРВОНУ СТРІЧКУ

•На фінішну пряму виходять роботи з реконструкції ДНЗ №19. В найближчий тиждень-два буде завершено зовнішні роботи, а до кінця року мають бути виконані і внутрішні. Виконавцю робіт – ПП «Моноліт» – залишилось доосвоїти близько 1 млн.грн. із близько 2 млн., виділених з обласного бюджету. Ще 530 тис. грн. піде на обладнання (ліжка, столи тощо) і спортивний інвентар. Міська влада обіцяє, що вже до весни новий садочок зможе прийняти перших вихованців.

Наразі в місті функціонує 17 дошкільних навчальних закладів, в яких виховується близько 3,5 тис. маленьких кам’янчан, ще 900 перебувають на черзі. Відкриття нового садочка значно покращить ситуацію.

•146 тисяч гривень виділено з міського бюджету на перекриття даху ДНЗ №21. Загалом на весь дах потрібно близько 1 млн. грн., тож найближчим часом буде замінено лише найбільш проблемну його частину. Але на той рік міська влада обіцяє перекрити весь дах.

– Для міської влади нині приорітет – створити належні умови у садках і школах, – зазначає Василь Олександрович. – Ми об’їжджаємо усі садочки, нотуємо їхні найбільш проблемні моменти, щоб протягом наступного року їх усе-таки вирішити.