П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Червня 2010

КОБЗАРI ЗНИКАЮТЬ…

9 червня відбулося засідання круглого столу на тему: «Українські традиційні народні інструменти: проблеми функціонування та розвитку в закладах міста» за участю заступника міського голови Олега ДЕМЧУКА, керівників мистецьких навчальних закладів.

Iніціаторами зборів став міський осередок Національної спілки кобзарів України (голова – доцент К-ПНУ Світлана ЧАЙКА). Вони висловили обурення щодо занепаду кобзарського мистецтва в нашому місті.

Як виявилося, у місті найбільше в мистецьких школах розвиваються такі предмети, як гра на фортепіано, хорове мистецтво, хореографія, образотворче мистецтво. Грі на народних інструментах навчається 211 учнів, але це класи гітари, домбри або балалайки, баяна чи акордеона. Лише 7 учнів навчаються у класі бандури, і зовсім відсутні такі предмети, як фольклор, гра на цимбалах, сопілці та кобзі.

На думку учасників круглого столу, ситуація насправді потребує негайного втручання. Надійшли і перші пропозиції щодо відродження національного мистецтва: запропоновано створити міський фестиваль бандурного мистецтва серед школярів і молоді міста, а також зменшити плату за навчання на бандурі до мінімальної.