Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

ВИБОРИ ТАРИФИ БЕРЕЖУТЬ?

20 травня 2009 р. Кабмін ухвалив постанову №529, якою визначається новий порядок формування тарифів на послуги ЖЕКів. Його основною помітною відмінністю є те, що відтепер тарифи формуються окремо на кожен будинок.

Раніше тарифи диференціювалися лише за класами будинків: в усіх містах вони були поділені на 6 класів залежно від віку будівлі, поверховості, наявності ліфтів тощо. Тепер додаються і нові чинники, наприклад, розмір прибудинкової території.

Ще місяць тому кам’янецькими житловими конторами (ЖКП «Південь», ККП «Господар», КП «ЖЕК №2», ЖКП «Комунсервіс», КП «Житловик», КП «Старе місто») було розраховано нові тарифи на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, які б враховували забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків, типового переліку відповідних послуг, а також величини прибудинкової території. Розробило плановий тариф на вивезення сміття і КП «Спецкомунтранс». Звичайно, при новому формуванні тарифів були враховані зміни в розмірі мінімальної зарплати, адже коли 2 роки тому затвер-джували тарифи, вона складала трохи більше 600 грн., а тепер – 884 грн.

Управлінням економіки було перевірено відповідність наданих розрахунків тарифів на послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій. Відтепер ЖЕКи декларують надання таких послуг:

•прибирання прибудинкової території;

•прибирання підвалу, технічних поверхів і покрівель;

•дератизація та дезінсекція;

•обслуговування димовентиляційних каналів;

•поточний ремонт (зокрема під’їздів – раз на 5 років);

•вивезення побутових відходів;

•техобслуговування та електроенергія для ліфтів;

•освітлення місць загального користування.

Цей перелік послуг був погоджений на засіданні виконкому минулого тижня, там же оприлюднили нові тарифи. Поки їх ще ніхто не затверджує, тому що, згідно з тією ж постановою Кабміну, виконавець (у нашому випадку ЖЕКи) повинен у кожному будинку провести громадські слухання, де розповісти про послуги та те, з чого складаються нові тарифи.

На пересічний погляд, такі кроки є дивиною для людей, а може, навіть знущанням, мовляв, давайте Ви добровільно схвалите підвищення тарифів. Зрозуміло, що при здоровому глузді ніхто не захоче платити більше. Але, виявляється, громадські слухання цього разу не будуть просто фарсом. Насправді мешканці зможуть зменшити кількість послуг і, відповідно, – свою платню. За результатами громадських слухань перелік послуг за кожним будинком може бути зменшено за умови одержання у термін до 30 днів з дати проведення слухань письмового рішення мешканців будинку. Тоді перерахують і тарифи.

Як це виглядає на ділі, ми дізналися 22 червня під час одного з перших громадських слухань, що проводили співробітники КП «ЖЕК №2» у будинку №44 на вул.Червоноармійська.

Об’яви про слухання з’явилися на дверях під’їздів за день до того, але особливого бажання обговорити майбутні зміни у мешканців, напевно, не було – лише через півгодини їх ледь назбиралося з десяток. Поки чекали на сусідів, люди ділилися між собою думками: «Навіщо нас збирати – вони ж усе і так вирішать без нас!», «На два рублі пенсію підвищать, а соки всі вичавлюють…», «За що їм платити, що вони роблять? У мене на четвертому поверсі текло на голову. Прийшли, один лист шиферу вклали – як текло, так і тече», «Досі немає пандусів у під’їзді, де мешкають інваліди-візочники…», «Де наші лавочки?..» Діапазон розмов був великий, адже люди просто не розуміли, навіщо їх зібрали.

Врешті, слухання почалися. Представники ЖЕКу розповіли про постанову Кабміну №529, про перелік послуг і класифікацію будинків тощо. А головне – про те, що нині мешканці будинку сплачують 0,87 грн. за 

1 кв.м загальної площі, а коли затвердять тарифи, сплата конкретно в їхньому будинку зросте до 1 грн. 44 коп.

На справедливе зауваження про велике підвищення відповідь була така: «У Вас дуже велика прибудинкова територія». Прохання мешканців обмежити територію було записано в зошит із пропозиціями, хоча реально навряд чи хтось буде «відрізати» двори: хто ж тоді буде платити за їх прибирання?

Окрема історія з платою за вивезення сміття, яка з 12 коп. у старому тарифі виросла до 16 коп. у плановому. Одна літня жінка попросила, щоб переглянули принцип оплати за сміття. Вона живе сама і виносить сміття раз на тиждень, сім’ї по 5 чоловік виносять його що-дня, а сплачують вони однакову суму, бо живуть в однакових квартирах. Порушене питання про прибирання в під’їздах зняли одразу після того, як оприлюднили інформацію, що, за даними міськуправління економіки, послуги прибиральниці обійдуться у 31 коп./кв.м квартири. А це виходить набагато більше, ніж при нинішній системі підпільного збирання по декілька гривень.

Обурення станом будинку, врешті, охопило і ті сфери, на які ЖЕКи впливу не мають, але, скориставшись нагодою побачити будь-кого з представників комунальних служб, жителі скаржилися на все: на розбитий внутрішньобудинковий проїзд, на паркування на газонах, на бродячих псів, погані труби та старі дерева. Пообіцявши розібратися з тим, із чим можуть, співробітники КП «ЖЕК №2» нагадали, що борг за кварт-плату загалом по цьому будинку перевищує 5 тис.грн.

Збори завершилися, і працівники ЖЕКу направилися до наступного будинку – пояснювати, за що саме і скільки будуть платити люди. Найнижчий розмір планових тарифів – у будинках 3-го класу (1,22 грн./кв.м); найбільший – у будинках 6-го класу (2,46 грн./кв.м). У будь-якому випадку варто слідкувати за об’явами на дверях під’їзду про громадські слухання, де розкажуть, яким буде тариф у Вашому будинку.

Загалом по місту процес громадських слухань триватиме протягом 45 днів. Напевно, від людей за цей час комунальники дізнаються багато цікавого: про себе, про міську владу, про державу. Хоча, здається, держава робить усе, щоб похитнути інститут ЖЕКів, закликаючи створювати ОСББ. Лише цього року Кам’янцю обіцяно кругленьку суму на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

…Коли буде введено нові тарифи – питання не з простих, але, як показує досвід, напередодні виборів тарифів не підвищують. Хоча в тому, що рано чи пізно це буде зроблено, сумніватися не доводиться.